Sanatçıların Bankamatik İsyanı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

banka23050859[Umut Erdem’in Hürriyet’te yayınlanan haberinin bir kısmını paylaşıyoruz.] Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı “bankamatik sanatçı” listesine sanat örgütleri tepki gösterdi.

TOBAV Başkanı Tamer Levent, “Bir suçlu aranıyorsa o suçlu da sistemdir. Bu sistem ince ince örülerek yeniden kurulmalıdır” derken, DETİS Genel Başkanı Mehmet Ege ise “Bunun bir tek sorumlusu var o da yönetimler” değerlendirmesini yaptı. Kültür Sanat-Sen de “Verilen bir görevi ‘yapmıyorum’ deme şansı bulunmayan sanatkarların işsiz kalmasına neden olan kişiler hakkında ne gibi yasal işlem yapılmıştır?” diye sordu.

Bakanlığın Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK), yasa taslağı çalışması sırasında belirlediği 40 tiyatro oyuncusunun üç ile 12 yıl arasında değişen zamanlarda sahneye çıkmadığı yönündeki tespitlerine sanatçılardan tepki geldi. Sanatçılar, şöyle konuştu:

BAKANLIKTA ÇALIŞMAYAN DAHA FAZLADIR

TEK SORUMLUSU YÖNETİMLER

Devlet Tiyatroları Sanatçıları Derneği (DETİS) Genel Başkanı Mehmet Ege: 40 sanatçı yıllardır sahneye çıkmıyorsa ve de sahneye çıkmamak sadece sanatçının kendisinden kaynaklanan bir sorunsa, bunun bir tek sorumlusu var o da yönetimlerdir. Sen yönetim olarak çalıştırdığın insana bir görev yaptıramıyorsan, bu görevi yaptıramamayı da ilan ediyorsan kendi zaafını ilan ediyorsun. Bunları niye çalıştıramıyorsun? Elinde yetkin var. Bunların iş yapmamasının sorumlusu yönetimlerdir. Tiyatroyu, tiyatrocuyu kötü, çalışmayan, tembel insanlar gibi gösterip arkasından da kendi hazırladıkları yasayla olayı gündeme getirmek gibi çok basit bir taktik var. Bir balerin 40 yaşına gelmiş, bundan dans etmesini bekleyecek halin yok herhalde. Rol alıp bırakan arkadaşlarımız var, yönetimler ciddi önlemler de almadı. Ama bunların hepsi bir tezgahtır.

ARKASINDAKİ NEDEN NEDİR?

Kültür Sanat-Sen: Devlet memuru olan söz konusu sanatçıların bu atıl durumunun arkasındaki neden nedir? Verilen bir görevi ‘yapmıyorum’ deme şansı bulunmayan sanatkarların işsiz kalmasına neden olan kişiler hakkında ne gibi yasal işlem yapılmıştır? Diğer yandan sahneye çıkmadığı iddia edilen 40 sanatçı gündeme getirilirken Türkiye’nin her noktasına sanat götüren emekliliğe esas kazanılmış hak aylığının da altında çalıştırılan binlerce sanat emekçisinin fedakarlıkları görmezden geliniyor.

SUÇLAMALARI HAKETMİYORUZ

DT sanatçısı Atsız Karaduman: Üç beş kişinin istismarını bahane edip, ‘bedavadan maaş alıyor’ deyip, maaşları sopa gibi kullanıp, ‘parayı ben veriyorum, düdüğü ben çalarım’ diyorlar. Esas mesele üzüm yetiştirmek değil, bağcıyı dövmek. DT sanatçısı özveriyle çalışmakta. Üç beş kişinin istismarından dolayı bu suçlamaları haketmiyoruz. Bu insanlar hasta mı, neye göre çalışamıyorlar? 30 yıllık hizmeti yok mu sayacaksınız. Merkez valilerini, emniyet müdürlerini gündeme getiriyor muyuz? Böyle devlet yönetilir mi? DT’nin aylık programlarını açsınlar, hangi şehre kaç tane turne yapmakta. Anamız ölüp, babamız ölür sahneye çıkarız. Biz bu hakaretleri haketmiyoruz.

ÇOĞU RAPORLUDUR

DT sanatçısı Erdinç Doğan: Sanatçılarımız mutlaka bir görev verildiği zaman çalışıyorlar. Bu görevi reddetmiyorlar. Bunların çoğu raporludur. DT sanatçıları eğer dizilerde çalışıyorlarsa, ücretsiz izine ayrılacak kadar namusludur. Maaşlarını almaktan vazgeçip, diğer taraftaki dizilerde çalışıyorlar.

HEDEF SANAT KURUMLARI

Devlet Konservatuarları Mezunları Dayanışma Derneği Genel Başkanı sanatçı Alper Kafa: Üzerimize oynayanlar bu kurumlardaki açığı, tıkanıklıkları ve kaos gibi gösterilebilecek sorunlarla gündemi değiştirip vatandaşın dikkatini dağıtıp bizim kurumlarımızın üzerinden hedeflenen amaca gitmek. Kişileri, şahısları işaret etmek hedef göstermek ne yöneticilere, ne bakanlara yakışmaz. Esas yapılmak istenen ‘Bankamatik Sanatçı’ denerek bütün sanatçıları, sanat kurumlarını hedefe koymak.

Umut Erdem / Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.