Tavsiyeler…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özel tiyatrolara verdiği destek konusundaki skandal karar tiyatrocuların malumu… Seküler tiyatronun tasfiyesi amacını taşıyan devletin bu ayrımcı politikasına karşı pek çok sanatçı bir araya gelmişti. Tiyatrocular Ses Tiyatrosunda bu konuda bir direniş çağrısı yapmıştı. Sürecin daha sonra nasıl ilerlediğine dair bilgi almak isteyenlere Özgür Eren’in “Diren Tiyatro! Ama Artık Diren!” başlıklı yazısını okumasını tavsiye ediyoruz. Özel tiyatroların direniş yolunda bir buçuk aydır attığı adımlar ve yaşadığı tartışmalara dair bu yazıdan net ve açık bilgilere ulaşabilirsiniz.

Öte yandan haberler sayfamızda da geçtiğimiz haftalarda bir tartışmanın kamuoyuna ifşa edildiğini fark edenleriniz olmuştur. Sanatçılar Girişimi BGST ve Mustafa Demirkanlı hakkında ağır suçlamalarda bulunmuş ve kendilerinin Diren tiyatro[1] adlı mail gruptan çıkmaları gerektiğini belirten bir yazı paylaşmışlardı. Site editörlerimizden bazılarının da yer aldığı mail gruptaki bu açıklamayı Mimesis Portal olarak kamuoyuna duyurmanın yayıncılık sorumluluğu olduğunu düşündük. Sonraki günlerde BGST’nin konu hakkındaki açıklamasını yine haberler bölümümüzden paylaşmayı uygun gördük.

Bu skandal aslında kültür sanat alanındaki örgütlülük tablosunun karikatür üslupta izlerini barındırıyor.  Konu hakkında portalimizdeki iki yazıyı okumanızı tavsiye ediyoruz. İlki Fırat Güllü’nün “Diren Tiyatro ve Sanat Alanında Koordinatörizm Sevdası” başlıklı yazısı… Bu yazı tiyatro ve örgütlülük konusunda sahip olduğumuz kemikleşmiş arazlara ilişkin fikir verecektir. Diğer yazı ise Ömer F. Kurhan’ın Ne Olacak Bu Tiyatrocuların Hali? başlıklı yazısı… Genel resme dair bütünlüklü bir çerçeve çizen bu yazıda tiyatro alanında yaşanan Türk-İslam saldırısı Şehir Tiyatroları’nda yaşanan yönetmelik darbesinden günümüze kadar anlatılıyor.


[1] Diren Tiyatro adlı mail grup, Kültür Bakanlığı’nın ayrımcı destek politikasına karşı özel tiyatrolar için bir iletişim kanalı işlevi görüyor.

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: EDİTÖR

Yanıtla