Xavier Durringer İstanbul’a Geliyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +
83731edc5942f7e1_480x270Fransız çağdaş oyun yazarı ve yönetmen Xavier Durringer, GalataPerform ve Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında İstanbul’a geliyor.

Durringer’nin “Tersine Gece” oyunu, 7 Şubat Cuma akşamı saat 20.00′de Fransız Kültür Merkezi’nde okuma tiyatrosu olarak izleyici ile buluşacak. Ayrıca Xavier Durringer, 8 Şubat Cumartesi günü 13.00-17.00 saatleri arasında GalataPerform’da “Tiyatro ve Sinema Arasında Yazın” üzerine katılıma açık bir atölye gerçekleştirecek.

Sahnede Sevinç Erbulak ve Mark Levitas gibi usta oyuncuları izlemek mümkün olacak. Okumanın ardından yazar Xavier Durringer ile bir söyleşinin gerçekleştirileceği etkinlik ücretsizdir.

XAVIER DURRINGER İLE ‘TİYATRO VE SİNEMA ARASINDA YAZIN’ ATÖLYESİ

Xavier Durringer aynı zamanda Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi kapsamında 8 Şubat Cumartesi günü GalataPerform’da 13:00-17:00 saatleri arasında “Tiyatro ve Sinema Arasında Yazın” temalı ve sınırlı sayıda katılımcıya açık olacak özel bir atölye gerçekleştirecek. Durringer hem oyun yazarı hem de senaryo yazarı olarak kendi deneyimlerinden yola çıkarak gerçekleştireceği atölyede oyun metninin yapısından başlayarak oyun metniyle senaryo metninin kesişen, benzeşen ve farklılaşan özelliklerine değinecek. Atölye kayıtları başlamıştır, katılmak isteyenler yenimetinyenitiyatro@galataperform.com adresine özgeçmişleriyle beraber başvuruda bulunabilirler.

Genellikle oyunlarında acı dolu hikayeler üzerinden aşk ve sevgi duygularını dolambaçlı insan hikayelerini irdeleyen Durringer’nin Fransa’da Editions Théâtrales’de yayımlanan oyunları birçok dile çevrilmiştir. Avignon Festivali’nin düzenli konuğu olan Durringer, direktörü olduğu La Lézarde Tiyatro Topluluğu için oyunlar yazmakta ve sahnelemektedir. Sinema yönetmenliği de yapan Durringer’nin Denis Podalydès’in başrolünü oynadığı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin hayatını anlattığı son filmi “La Conquête” 2011 yılında Cannes Film Festivali’nde gösterilmiştir.

YENİ METİN YENİ TİYATRO PROJESİ 2013-2014 SEZONU

Bağımsız çağdaş sanat merkezi GalataPerform tarafından düzenlenen Yeni Metin Yeni Tiyatro projesi, çağdaş tiyatro yazınına ve yeni oyun yazım biçimlerine odaklanan, uluslararası ve yenilikçi bir projedir. 2006 yılında başlayan proje bugüne dek iki ana eksen üzerinden ilerledi. Bunlardan biri yabancı çağdaş oyun yazarlarının oyunlarının Türkçe’ye çevrilmesi ve okuma oyunu olarak sahnelenmesiyle seyirciyle buluşturulması oldu. Bir diğer alan ise oyun yazımı atölyelerinin düzenlenmesidir. Her yıl yazan veya yazmak isteyen kişilere çağrıda bulunuluyor.

Projenin artistik ekibi katılımcıları yakından takip ederek ve uluslararası planda çağdaş tiyatro üzerine bir duyarlılık oluşturmaya çalışarak yazım sürecine eşlik etmektedir. Bu sezon Kasım 2013 – Mayıs 2014 ayları arasında Türkiye’li ve yurtdışından gelen davetli yazar ve akademisyenler tarafından gerçekleştirilen Oyun Yazarlığı Atölyeleri ‘Şehir ve Beden’ teması üzerine odaklanıyor. Atölyeler sırasında gelişen oyunlardan bir seçki, Mayıs ayında 3.Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali kapsamında izleyici ile buluşacak.

Gerçek Gündem

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.