Yeni Tiyatro Dergisi Ocak 2014, 54. Sayısı Çıktı!…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kapak (3)Mimesis Haber/ Yeni Tiyatro Dergisi’nin Ocak sayısı “her şeye” ve “herkese” inat 72 sayfa çıktı; satış noktalarına dağıtıldı ve abonelere  gönderildi. İlk önce okurlarına güvenen Yeni Tiyatro’nun bu tavrı, “ilân” bile yayınlatabilmekten aciz tiyatro yöneticilerine bir tepki olarak ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş “sunuş” yazısının ilkinde devletten “ilân ve reklam için ödenek alan” ve “ödenek ayrılan” tiyatroların “bunu neden kullanmadığına” değinip “hesaplaşmalara” girişiyor. Göktaş ayrıca Devlet Tiyatroları özelinde “adalet” kavramını da sorguluyor… Prof. Dr. Erhan Tuna İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen “Son Tango” ve İstanbul BB Şehir Tiyatroları’ndaki “Hıdrellez” oyunlarını değerlendiriyor. Prof. Dr. Didem Uslu ise sezon başından beri İstanbul’da izlediği tüm oyunların genel bir eleştirisini yapıyor. Filiz Kutlar’ın Paris’te izlediği Goldoni’nin “Otelci Kadın” eleştirisi, Avaşin Yorulmaz’ın “Yusuf ile Züleyha Operası”na yaklaşımı ve Mehmet Konuk’un  Destar Tiyatro’nun “Gor: Mezar” adlı oyununu değerlendirmesi Ocak ayının en dikkat çeken bölümünü oluşturuyor.

Söyleşilerde ise Yelda Özdeş İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Hilmi Zafer Şahin’le “Şehir Tiyatroları’nın 100. Yılı”nı ve sezonu değerlendiriyor. Yetkin Yüksel, Yaşar Ersoy’la  “Kıbrıs’ta Tiyatro”yu  ve “Ada” oyununu ele alıyor. Birgül Yeşiloğlu Güler Bursa Barosu’ndan İzzet Boğa ile, Serpil Canalan ise Soner Sancaktepe’yle  “ilginç” söyleşiler gerçekleştiriyor. Oktay Emre “Royal Court”tan Türkiye’ye gelen tiyatro insanlarıyla gerçekleştirdiği söyleşiyi Yeni Tiyatro okurlarıyla paylaşıyor. M. Taner Çelik ise Murat Sarı ile yönettiği oyunlar üzerine bir sohbet gerçekleştiriyor.  Okday Korunan “Ortaçağ Bir Metafor mu?” yazısının üçüncüsüyle yine Türkiye’nin gündemine ilişkin ilginç koşutluklar kuruyor. Ömer Kaçar “Sevim Burak Sempozyumu”ndan izlenimlerini paylaşırken, Ömer Öztürk, tarihin tozlu yapraklarından “seçtiklerini” okurlarla paylaşıyor. Mehmet Esatoğlu ise “Aydın Tiyatro Festivali”nden izlenimlerini paylaşırken Erbil Göktaş Metin Güler’in “20. Yıl Kutlamasını” paylaşıyor.

Yeni Tiyatro Dergisi Ocak sayısında da Haşmet Zeybek’ten Sam Shepard’a, Ahmet Erinanç’tan Neil Simon’a, Oscar Wild’e kadar geniş bir yelpazeyi içeren oyun kitaplarını dağıtmayı sürdürüyor. Her kitapçıda farklı oyunları dağıtan Yeni Tiyatro Dergisi, böylece okurlarının eksik kitaplarını tamamlamasına olanak sağlıyor.


İçindekiler ve Satış Yerleri:

 sunuş / 2

Yeni Yılda Yeni Umutlar, Yeni Düşler ve Hesaplaşmalar…

Erbil Göktaş

eleştiri / 3

Darbe Günlerinde Aşk ve Dans

Erhan Tuna

söyleşi / 6

Hilmi Zafer Şahin ile Söyleşi

Yelda Özdeş

eleştiri / 12

La Locandiera: Otelci Kadın

Filiz Kutlar

basın bülteni / 14

Devlet Tiyatroları – Devlet Opera ve Balesi Kapatılıyor mu?

TOBAV

tanıtım / 16

Aydın Tiyatro Günleri 10. Yaşına Koşuyor

Mehmet Esatoğlu

tanıtım / 19

Dolu Dolu 20 Yıl: Metin Güler

Erbil Göktaş

eleştiri / 22

Destar Tiyatro’dan Bir Hatırlatma; Gor (Mezar)…

Mehmet Konuk

söyleşi / 25

İzzet Boğa ile “Cadı Kazanı” Üzerine

Birgül Yeşiloğlu Güler

eleştiri / 30

İstanbul Tiyatrolarında Güz 2013’ün Sahne Başarıları

A. Didem Uslu

söyleşi / 42

Yaşar Ersoy’la “Ada” Oyunu ve Kıbrıs Üzerine

Yetkin Yüksel

eleştiri / 50

Yusuf ile Züleyha Operası

Avaşin Yorulmaz

deneme / 54

Oyuncuya Notlar: XXVIII

Ortaçağ Bir Metafor mu? III

Okday Korunan

söyleşi / 56

Royal Court Söyleşisi

Oktay Emre

arşiv / 60

Arşivhanemden Tiyatro: Yıl Sonu Özel

Ömer Öztürk

izlenim / 63

“Ötekilere Yazmak” Sempozyumundan Notlar ve Sevim Burak

Ömer Kaçar

söyleşi / 66

Murat Sarı ile Söyleşi

M. Taner Çelik

söyleşi / 69

Soner Sancaktepe ile Prova Tiyatrosu Üzerine

Serpil Canalan

 

Yayın kurulunda Prof. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç Dr. Erbil Göktaş, Geleneksel Türk Tiyatrosu ustalarından Alpay Ekler, oyun yazarı Oktay Emre ve Turgay Yıldıran, Devlet Tiyatrosu oyuncusu Okday Korunan’ın ve Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri Genel Koordinatörü Eleştirmen Mehmet Konuk’un bulunduğu Yeni Tiyatro Dergisi’nin hakemliğini ise, Prof. Dr. Semih Çelenk, Prof. Dr. Sema Göktaş, Prof. Dr. A. Didem Uslu, Yrd. Doç. Dr. Gül Ayşe Temeltaş, Yrd. Doç. Dr. Handan Karaadam, Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Aydemir üstlenmiştir.

Yeni Tiyatro Dergisi bugüne kadar 35 oyun kitabını okurlarına ücretsiz armağan etmiştir. Şimdiye kadar on binlerce kitap dağıtan ve tüm baskıları tükenen oyun kitaplarının 2. baskısını yapmaya başlayan Yeni Tiyatro Dergisi’nin bu ayki ücretsiz ekleri Haşmet Zeybek’ten Sam Shepard’a, Ahmet Erinanç’tan Neil Simon’a, Oscar Wild’e kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Her kitapçıda farklı oyun kitapları dağıtan Yeni Tiyatro Dergisi, böylece okurlarının eksik oyun kitaplarını tamamlamasına olanak sağlıyor. 2013’de 41 kente ve “1500 Aboneye” ulaşmak için çaba sarf eden Yeni Tiyatro, bu hedefine 2014’de ulaşabilmek için okurlarından, abonelerinden ve destekçilerinden, yedi yıldır gösterdikleri ilgiyi bu yıl da sürdürmelerini rica ediyor.

Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:

İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi,  Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy Penguen Kitabevi, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy İskelesi Karşısı Konservatuvar Önü Gazete Bayisi,  Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayisi, Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler. Kitapsan (Ankara Cad. F.Kerim Gökay İşhanı No:31/4-5 Cağaloğlu), Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Üsküdar Bağlarbaşı Gazete Bayisi, Mecidiyeköy Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi (Cevahir AVM yanı, Ortaklar Caddesi, Bahçeler Sokak, No: 20, Efe Han giriş katı), Üsküdar İskelesi Kurt Gazete Bayisi. Hayal Kitabevi, (Tiyatro Seyirlik Girişi) Caferağa Mah. Asım Gündüz Cad. Sakızgülü sok. Mustafa Kemal Ekşi Pasajı No: 31 B Kadıköy.
Ankara; Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Dafne Kültür Merkezi (Alternaif Kültür Merkezi: 50. Yıl İÖO Karşısı İZMİT)
İzmir; KİTAPSAN (Kıbrıs Şehitleri Cd., No:18, Alsancak), KİTAPSAN (Saray İşhanı Konak), Kemeraltı Duvar Kitabevi (853 Sk., No: 13, P. 10), Karşıyaka PAN Kitabevi (Çarşı Tiyatro Sokağı), Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler, Bornova BTA Sahnesi (Dumlupınar Cad. No: 42/A Özkanlar BORNOVA-İZMİR)  TEL: 0 232 347 36 26, Baki Kurt (GSM: 0 534 224 41 16), Serüven Kitabevleri (Bornova Büyükpark Karşısı, Arkeoloji Müzesi Yanı)

Kayseri; Av. Hülya Göktaş. Türkay İş Merkezi, Kat: 5, No: 34, Hukuk Bürosu, Kocasinan-Kayseri
Sakarya;
Xir Kitabevi, Değişim Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı, Bursa DT Gişesi.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon;
Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;

Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.
Eskişehir;
Adımlar Kitabevi.

Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.

Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.

Ordu; Öğr. Gör. Yasin Akyüz, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.

Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.

Ağrı; Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.

Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.

Mersin; Kitapsan, Kültür Merkezi Yanı, No:52/A 1-2-3 Merkez

Adana; Kitapsan, Huzurevleri Mah. 80.Yıl Bul. No:18 Çukurova

Konya;   Kitapsan, M1 Tepe Real Alış-Veriş Merkezi No:55-58

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.