Baş Rolde Depremzede Çocuklar Var

Pinterest LinkedIn Tumblr +

3[Seray Şahinler’in Akşam haber sitesinde yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

Devlet Tiyatroları tarafından Van’da gerçekleştirilen 11. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği belgesel oldu. Ankara DT sanatçısı Özlem Tokaslan depremden sonra ilk kez tiyatroyla buluşan çocukların her anını doğaçlama olarak kayıt altına aldı. Projedeki amacı sanatın bütünleştirici gücünü göstermek.

Ankara DT sanatçısı Özlem Tokaslan ile Neslihan Akpınar’ın yapımcılığını üstlendiği, “Bir Yokmuş Bir Varmış” belgeseli, çocukların sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüyle buluşmalarını sağlayan 11. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliğini, bu şenlikte görev alan Van DT oyuncularıyla ve sanatla buluşan çocukların bu süreçte yaşadıklarını konu alıyor. Oyunculuğa 1997’de Van DT’de oyuncu olarak başlayan Özlem Tokaslan ilki Murat Tangal öncülüğünde 2000 yılında gerçekleştirilen ‘Her Okul Bir Tiyatro’ projesinde organizasyon sorumlusu olarak çalışmaya başladı. Onu Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği izledi. Tokaslan 2006’da Ankara’ya tayin oldu. 2011’deki Van depreminden sonra 11. Akdamar Şenliği’nde yine oradaydı. Şenliğin annesi olarak felaket sonrası çocuklara psikolojik ve sosyolojik destek için harekete geçti. Van DT sanatçıları da çocukları takip etti. Ve bütün bu hazırlıklar bir belgesele dönüştü.

TÜM TÜRKİYE İZLESİN İSTEDİK

Şenliğin hazırlık aşamasında yaşananlar belgesel oldu. Tamamen doğaçlama tekniğiyle hiçbir kurgu olmadan, çocukların tiyatroyla buluşma anları doğal akışında kaydedildi. 300 saatlik görüntüden 31 dakikalık bir belgesel çıktı. Belgesel bugün DT’nin 12 bölgesinde aynı anda saat 20.00’de ücretsiz olarak gösterilecek. Tokaslan heyecanını şöyle anlatıyor: “Sanatın Anadolu’daki işlevini, çocukların depremden sonraki halini gösterecek. Önemli bir misyonu üstleniyor. Orada yaşanılanlar çok kolay gibi gözüküyor. Çocukların mutluluğu şehre yansıyor. Devrim niteliğinde bir çalışma. Geçtiğimiz yıl Van’da galasını yaptık. Herkes görsün istiyorum. O yüzden yeniden gündeme getirdim. Van’da 10 yıl sahneye çıktım. Çocuklarla yaptığım her oyunda o çocuklarla yaptığımız çalışmanın ne anlama geldiğini vefa borcu olarak gördüm. Bu proje aslında tiyatro mesleğinin bir keşif süreci. 8 bin 420 çocuğa ulaşan bir festival. Belgesel de istenilen her yerde, sivil topluk kuruluşlarında, özel tiyatrolarda gösterilebilir.”

Akşam

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.