“Dikmen Gürün’ü Kutluyorum”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Unknown[Doğan Hızlan’ın Hürriyet’te yayınlanan ve Mayıs ayında düzenlenecek olan İKSV Tiyatro Festivali’ni konu alan yazısını okuyucularımızla paylaşıyoruz.]

Bu yılın İstanbul Tiyatro Festivali’nin tanıtım toplantısı Rahmi M. Koç Müzesi’nde düzenlendi.

Açış konuşmasını İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı yaptı.

Konuşmasındaki en sevindiren bölüm tiyatro festivalinin her yıl gerçekleşmesi için yürütülen çalışmalardan söz etmesiydi.
2014 Yılı Tiyatro Festivali Onur Ödülü de Dikmen Gürün’e verildi. Gürün’ün konuşmasından önemli bölümleri yazıma aldım:
“İstanbul Tiyatro Festivali Direktörü olarak 1993’te başladığım ve 2013’te noktaladığım çalışmalarımı sevgiyle anıyorum. İçinde mutlulukların da hüzünlerin de olduğu ama mutluluğun hüznü hep bastırdığı coşkulu, heyecan dolu yıllar.

Hepimizin hayatlarında belli dönüm noktaları vardır. Benim hayatımın dönüm noktalarından biri 1993 yılıdır… 1993’te, Sevgili Zeynep Oral, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Dr. Nejat Eczacıbaşı ve Genel Müdür Sayın Melih Fereli’ye, bir ‘yeniden yapılanmaya’ ihtiyacı olduğu saptanan Tiyatro Festivali için, yönetmen olarak, benim adımı öneriyor… Ne güzel ki bu öneri kabul ediliyor. Böylelikle Mart 1993’te İKSV’ye adımımı atıyorum… Öncelikle, Zeynep Oral’a ve onun önerisini kabul ettikleri için rahmetli Dr. Nejat Eczacıbaşı’na ve Melih Fereli’ye teşekkür ederim. Sanıyorum, mahcup etmedim onları.

Maalesef Sayın Nejat Eczacıbaşı ile çok kısa bir süre çalışabildim. Sayın Şakir Eczacıbaşı ile uzun yıllar birlikte çalıştık. Kendisine, o hiç tükenmeyen enerjisi için sevgi dolu teşekkürlerimi yollamak isterim… Aynı şekilde, 8 yıl kurumda genel müdür olarak görev yapan Sevgili Melih Fereli’ye Tiyatro Festivali’ni kucaklayan duruşu için teşekkür ederim. 2002 yılından başlayarak bugüne kadar birlikte çalıştığım Genel Müdürümüz Sevgili Görgün Taner’e tiyatroya ilişkin hiç bitmeyen düşlerimin gerçekleşmesi için kapıları hep açık tuttuğu için teşekkür ederim. 2010 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Bülent Eczacıbaşı’na birlikte gerçekleştirdiğimiz son iki festivale olan ilgi ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim.
Festival düzenlemek bir ekip işi. O nedenle, tüm kurumsal ve teknik ekip arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Onların gayretleriyle festival çarkını arızasız döndürdük. Tiyatro Festivali kadrosunda yer alan ve  benim akıl almaz titizliklerimle sevgiyle baş eden mesai arkadaşlarıma kucak dolusu teşekkür ederim. 2013’te bayrağı benden devralan Leman Yılmaz’ın çıtayı daha da yukarılara taşıyacağına eminim…”

Dikmen Gürün’ün verdiği bir müjdeyi de size ileteyim.
Yıldız Kenter’in hayatını yazıyormuş.

* * *

Bülent Eczacıbaşı konuşmasında bu yıl Tiyatro Festivali’nde neler olacağının altını çizdi:
“9 Mayıs-5 Haziran 2014 tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul Tiyatro Festivali, oyun, dans, performans ve etkinliklerden oluşan zengin bir programı tiyatroseverlere sunuyor. İki yılda bir tiyatronun en özgün örneklerine yer veren festivalimiz, bu yıl yurtdışından yedi ve Türkiye’den otuz beş yerli yapım olmak üzere kırk iki yapımı izleyicilerle buluşturacak. Ayrıca, Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin başlamasının 600. yıldönümü kapsamında üç gösteri gerçekleştireceğiz. Festival, William Shakespeare’in 450. doğum yılı olması vesilesiyle de dünyaca ünlü Propeller Tiyatrosu’nu ağırlayacak.”

Festivalin afişi Şahika Tekand ile Bülent Erkmen işbirliğiyle hazırlandı. William Shakespeare’in 450. doğum yılı nedeniyle, yabancı ve bizim topluluklarımız onun oyunlarını sahneleyecekler, yani bu yıl festivalde ‘Shakespeare Yılı’ olacak!

* * *

İstanbul’u güzelleştirecek, uygarlaştıracak bir şölendir tiyatro festivali. Festivalin böyle bir şölene dönüşmesinde başaktörlerden biri olan Dikmen Gürün’ü tekrar kutluyorum.

Hürriyet

 

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.