Sonsuz Kollu Bir ‘Ütopya’

Pinterest LinkedIn Tumblr +

mariapagesimages[Cenk Erdem’in Milliyet’te yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]‘Sonsuz kollu dansçı’ lakabıyla bilinen Maria Pages yarın Cemal Reşit Rey sahnesinde… Pages, birlik ve dayanışma mesajları üzerine kurulu ‘Utopia’ gösterisini sahneleyecek.

Maria Pages sadece olağanüstü bir dansçı değil, birbirinden orjinal projeler üreten ve geleneksel flamenko ile çağdaş bir duyarlılığı buluşturan zeki ve yaratıcı bir isim. Pages’in demokratik değerlere göndermeler yaptığı son gösterisi ‘Utopia’ Türkiye’de ilk kez yarın Cemal Reşit Rey Sahnesi’nde görücüye çıkıyor.

Dansta yaratıcılık sürecini tarif etmek mümkün mü?

Bir dans projesi yaratabilmek ve onu inşa edebilmek için çok uzun saatler kendimizi adamamız, çalışmamız ve çok okumamız gerekiyor. Aslında izleyicide bir duygu yaratabilmek için çalışan duygu mimarlarıyız.

Dans ayrıca kişiliği de sanat yoluyla ifade etmenin bir yolu, dansınızda sizin kişiliğinizden neler var?

Kişinin eşsizliğini daha iyi ifade edebileceği başka bir sanat bilmiyorum. Elbette bende iz bırakan hocalarıma da saygı duyuyorum ama flamenko ile ifade ettiklerimde en çok kendi hayat yolculuklarım ve duygusal deneyimlerim var.

Tarihi köklerinden dolayı flamenko oryantal öğeler de içeriyor, flamenkonun oryantal kökleriyle İstanbul’a kendinizi yakın hissediyor olabilir misiniz?

Flamenko İspanya’da gelişmiş ama köklerinde hem çingeneler hem Araplar var. Ben de hayatımın yarısını Rabat’ta her sabah ezan sesiyle uyanarak geçirdim. Kendimi İstanbul’a yakın hissediyorum.

Son gösteriniz ‘Utopia’ ünlü Brezilyalı mimar Oscar Niemeyer’in yaratıcılığından esinleniyor, peki siz nasıl tarif edersiniz?

Niemeyer Brezilya sevgisini çok çalışarak göstermiş ve gösterimiz temsil ettiği saf ütopyadan esinleniyor.

 Milliyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.