Tüsak’a Karşı Forum: 2.gün

Pinterest LinkedIn Tumblr +

photoMimesis Haber / Kültür Sanat Sen’in çağrısı ile “Kültür ve Sanata Ekonomik Müdahalelere Karşı Alternatiflerimiz” konulu forum 2.gününde…

Forumun ilk gününde ele alınan konular “Tüsak’a karşı forum: 1.gün” şeklinde haberleştirilmişti.

“TÜSAK’ı Kültür Bakanlığının davetini bile kabul etmeden reddedelim”, “TÜSAK’ı toplantıya gidip reddedelim”, “TÜSAK’ı neden reddedeceğimizi detaylı olarak çalışalım ve neden bu yasanın bu hali ile olamayacağını toplantıya katılıp hem Bakanlığa hem kamuoyuna anlatalım” şeklindeki eğilimler arasında kalan katılımcılar, TÜSAK’a yaklaşımın nasıl olması gerektiği ile ilgili tartışmalara 2.günde de devam ettiler.

Söz alan sanatçılar ağırlıklı olarak kamu tiyatro sanatçısı ve daha çok bu sanatçıların örgütlendikleri kurumsal yapılardı. Kamu sanat kurumları ve örgütlenmeleri adına konuşma yapan katılımcılar şöyle:

Müjgân ÖZÇAY İstanbul Devlet Opera ve Balesi Solist Sanatçısı,

Arda AKTAR Opera Solistleri Derneği Genel Başkanı,

Mehmet EGE DETİS Genel Başkanı,

Tamer LEVENT TOBAV Genel Başkanı,

Yücel ERTEN Yönetmen,

Hicran YAVUZ TOMEB,

Orhan KURTULDU İstanbul Devlet Tiyatrosu,

Şahin ERGÜNEY Ankara Devlet Tiyatrosu Sanatçı Temsilcisi,

Kamu sanat kurumlarını temsil eden sanatçıların tamamı TÜSAK’ın reddedilmesi gerektiğini ifade ederken, TÜSAK yasa tasarısının içeriğine girmek yerine sorun tespiti ve nasıl bir eylemlilik, nasıl bir sanatçı birlikteliği gibi konuların üzerinde durdular. Aslında TÜSAK’ın bir tuzak ve sonrasında da özellikle kamu sanat kurumlarındaki sanatçıları tutsak edecek bir yasa girişimi olduğundan bahsettiler. Yasa ile Opera ve Bale’nin kapatılma riski ile karşı karşıya kaldığını ifade eden sanatçılar, son dönemde Bakanlık Müsteşarlarının “endişe duymayın, kapanmayacak” gibi sözleri yerine yazılı metinlere itibar edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

Özel Tiyatrolardan toplantıya katılanlar ve grup temsilcileri ise şöyle:

Gülhan Kadim Alternatif Tiyatro Mekanları – Altıdan Sonra Tiyatro

Berfin Zenderoğlu Destar

Nedim SABAN Tiyatrokare Yönetmeni

Aysel Yıldırım Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu

Özel tiyatro temsilcileri ise TÜSAK tasarısının mevcut hali ile kabulünün mümkün olmadığını ifade etmekle birlikte, Kültür Sanat alanında faaliyet gösteren sanat kurumları ve bu kurumların birbirleri ve devlet ile ilişkilerini belirleyecek yasal düzenlemelerine ihtiyaç duyulduğunu ifade ettiler. Bu bağlamda TÜSAK metninin irdelenmesi ve neden gerçekleşmemesi ve alternatifinin ne olması gerektiğinin tek tek açıklanması gerekir dediler.

Toplantıda Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya da söz aldı. Demirkaya, TÜSAK yasasının kabul edilemez bir yasa olduğunu, siyasal iktidarlarla bilimsel, hukuksal ve diyalog yöntemleri ile ilişki kurulabileceğini, bu yöntemlerin tamamına kapalı olan AKP iktidarı ile bu bağlamda ve TÜSAK özelinde bir ilişki kurulamayacağını ifade etti. Kültür Bakanlığı ile sendika olarak sonuna kadar mücadeleye hazır olduklarını ifade eden Demirkaya, kamu sanat kurumlarına bağlı sanatçılara greve hazırlıklı olun telkininde bulundu. Sendika olarak yurt genelinde farklı eylemliliklerle seslerini duyuracaklarını ve iktidarla mücadele edeceklerini söyledi.

Toplantıda ayrıca, Tiyatrolar Platformundan Ragıp YAVUZ ve Sanatçılar Girişiminde Orhan Aydın da birer konuşma yaptılar ve TÜSAK’ın reddedilmesi ve siyasal iktidar ile herhangi bir ilişki kurulmaması gerektiği konusunda görüşlerini paylaştılar.

Kültür Sanat Sen öncülüğünde düzenlenen toplantıya 3. ve son gününde TMMOB Büyükkent Şubesinde devam edilecek.

Son gün programına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

Fırat Kuyurtar / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla