Yeni Tiyatro Dergisi Şubat 2014, 55. Sayısı Çıktı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ön KapakMimesis Haber / Yeni Tiyatro Dergisi’nin Şubat sayısı çıktı. Yeni Tiyatro 2014’de de ücretsiz oyun kitabı eklerini sürdürüyor ve aynı fiyattan satışa sunuluyor. Bu sayının kitap eki, “normal” kitap boyutlarına yükseltilmiş olarak Ken Kesey’in romanından Dale Wasserman’ın oyunlaştırdığı ve Bilge Koloğlu’nun Türkçe’ye çevirdiği “Kafesten Bir Kuş Uçtu”nun 2. Baskısı. Üç yıldır Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda oynanan oyunun yönetmeni Yunus Emre Bozdoğan’la yapılmış bir söyleşi ve oyundan fotoğrafların da yer aldığı kitap tiyatro emekçisi Mustafa Arpacıoğlu’na “ithaf” ediliyor. Oyunda sözleşmeli oyuncu olarak Albay Matterson’u oynayan Arpacıoğlu, geçen yıl aramızdan ayrılmıştı.

Yrd. Doç. Dr. Erbil Göktaş “sunuş” yazısında TÜSAK Yasa Tasarısı’nı ele alarak, bu tasarının 1970’li yılların sonlarında Prof. Dr. Metin And’ın Kültür Bakanlığı’nın kapatılma tartışmalarına karşın yazdığı yazılardan “kopya” çekildiğini belgeleriyle anlatıyor ve o zaman Bakanlığı tümden kapatamayanların şimdi kurumlarını kapatarak “yumurtasız omlet” yapma çabalarını eleştiriyor. Mehmet Esatoğlu da Ankara’da gerçekleştirilen Hukuk-Sanat Buluşması’ndan izlenimlerini aktarıyor. Sema Göktaş İstanbul BB Şehir Tiyatroları’nda sahnelenen Necip Fazıl’ın “Para” adlı oyununu değerlendiriyor. Mehmey Konuk ise yine İBBŞT yapımı Lisistrata’yı ele alıyor.

Erhan Tuna İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen  tek kişilik“Hamlet”i değerlendiriyor. Belgi Saygı da aynı oyun üzerinde yoğunlaşırken, Sevgi Karaca Moda Sahnesi’nin Hamlet’ini eleştiriyor. Karaca’nın aynı zamanda Kocaeli BB Şehir Tiyatrolarında sahnelenen Zümrüdü Anka adlı çocuk oyununu değerlendirdiği Yeni Tiyatro’nun Şubat sayısında pek çok söyleşi, tartışma, anma, yer alıyor. Avaşin Yorulmaz’ın “Deng ü Bĕj : Toprağa Düşen Buğday”  değerlendirmesi Şubat ayının en dikkat çeken bölümünü oluşturuyor. Okday Korunan’ın “Ortaçağ’da İslam Felsefesi” de derginin ilginç yazılarından. Birgül Yeşiloğlu Güler Bursa Barosu Tiyatrosu tarafından sahnelenen “Cadı Kazanı”nı irdeliyor. Ömer Öztürk, tarihin tozlu yapraklarından “seçtiklerini” okurlarla paylaşıyor. Mehmet Esatoğlu’nun Kemal Bekir ve Selçuk Uluergüven’in ardından yazdığı uğurlamaları da Şubat sayyısında. Metin Güler “Kıyı Ege ve Ege Tiyatroları”nın İzmir Buluşmasını anlatıyor.

Ebru Aklar, Yelda Özdeş ve Meliha Akay’ın tanıtım, söyleşi ve eleştiri yazıları da ayrıca okunmaya değer.

Yeni Tiyatro Dergisi’nde ayrıca İBBŞT’nin, KBBŞT’nin ve Hayal Perdesi’nin (Beyoğlu) Şubat 2014 oyun düzenleri de yer alıyor; böylece okurlara ve seyirciye hangi oyunun ne zaman, nerede oynandığıyla ilgili program yapma olanağı sunuluyor.

İçindekiler ve Satış Yerleri:

 

55. Sayı / Şubat 2014

sunuş / 2

TÜSAK Yasa Tasarısına İlham Veren

“ARTS COUNCIL” Düşüncesi

Metin And’dan “Kopya” Çekilmiştir! Buyurun!

Erbil Göktaş

eleştiri / 3

Unutmak Hatırlamaktan Zordur

Meliha Akay

anma / 6

Kemal Bekir’in 90 Yıllık Sanat ve Yaşam Koşusu

Mehmet Esatoğlu

eleştiri / 9

Moda Sahnesi’nde “Hamlet”

Sevgi Karaca

eleştiri / 12

İBBŞT Yapımı “Para” Üzerine

Sema Göktaş

deneme / 15

Hukuk ve Sanat Kol Kola Girince

Mehmet Esatoğlu

eleştiri / 18

Deng û Bêj; Toprağa Düşen Buğday

Avaşin Yorulmaz

eleştiri / 20

Bir Dejavu! Cadı Kazanı…

Birgül Yeşiloğlu Güler

anma / 23

Selçuk Uluergüven Perdeyi Kapattı

Mehmet Esatoğlu

haber / 25

Kıyı Ege ve Ege Tiyatroları İzmir’de Buluştu

Metin Güler

deneme / 28

Oyuncuya Notlar: XXIX

Okday Korunan

eleştiri / 32

İBB Şehir Tiyatrolarından; Lisistrata

Mehmet Konuk

söyleşi / 35

Eylem Şimşek ile Söyleşi

Yelda Özdeş

eleştiri / 40

Hamlet’i Anlatmak

Erhan Tuna

eleştiri / 42

İstanbul DT’de “Hamlet”

Belgi Saygı

eleştiri / 44

Zümrüd-ü Anka

Sevgi Karaca

söyleşi / 46

Ya Da

Belgi Saygı

tartışma / 52

Bir Oyunun Ardından: “Body Peeling”

Yetkin Yüksel

tanıtım / 57

Nurullah Tuncer

Ebru Aklar

arşiv / 62

Arşivhanemden Tiyatro

Ömer Öztürk

 

 

Yayın kurulunda Prof. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç Dr. Erbil Göktaş, Geleneksel Türk Tiyatrosu ustalarından Alpay Ekler, oyun yazarı Oktay Emre ve Turgay Yıldıran, Devlet Tiyatrosu oyuncusu Okday Korunan’ın ve Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri Genel Koordinatörü Eleştirmen Mehmet Konuk’un bulunduğu Yeni Tiyatro Dergisi’nin hakemliğini ise, Prof. Dr. Semih Çelenk, Prof. Dr. Sema Göktaş, Prof. Dr. A. Didem Uslu, Yrd. Doç. Dr. Gül Ayşe Temeltaş, Yrd. Doç. Dr. Handan Karaadam, Yrd. Doç. Dr. Bünyamin Aydemir üstlenmiştir.

Yeni Tiyatro Dergisi bugüne kadar 35 oyun kitabını okurlarına ücretsiz armağan etmiştir. Şimdiye kadar on binlerce kitap dağıtan ve tüm baskıları tükenen oyun kitaplarının 2. baskısını yapmaya başlayan Yeni Tiyatro Dergisi’nin bu ayki ücretsiz ekleri Haşmet Zeybek’ten Sam Shepard’a, Ahmet Erinanç’tan Neil Simon’a, Oscar Wild’e kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Her kitapçıda farklı oyun kitapları dağıtan Yeni Tiyatro Dergisi, böylece okurlarının eksik oyun kitaplarını tamamlamasına olanak sağlıyor. Halen 41 kente ve “1500 Aboneye” ulaşmak için çaba sarf eden Yeni Tiyatro, bu hedefine 2014’de ulaşabilmek için okurlarından, abonelerinden ve destekçilerinden, yedi yıldır gösterdikleri ilgiyi bu yıl da sürdürmelerini rica ediyor.

Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:

İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), Beyoğlu Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi (ANA Kitabevi), Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi,  Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy Penguen Kitabevi, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy İskelesi Karşısı Konservatuvar Önü Gazete Bayisi,  Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayisi, Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler. Kitapsan (Ankara Cad. F.Kerim Gökay İşhanı No:31/4-5 Cağaloğlu), Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Üsküdar Bağlarbaşı Gazete Bayisi, Mecidiyeköy Tiyatro Karnaval Gönül Ülkü-Gazanfer Özcan Sahnesi (Cevahir AVM yanı, Ortaklar Caddesi, Bahçeler Sokak, No: 20, Efe Han giriş katı), Üsküdar İskelesi Kurt Gazete Bayisi. Hayal Kitabevi, (Tiyatro Seyirlik Girişi) Caferağa Mah. Asım Gündüz Cad. Sakızgülü sok. Mustafa Kemal Ekşi Pasajı No: 31 B Kadıköy.
Ankara; Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Dafne Kültür Merkezi (Alternaif Kültür Merkezi: 50. Yıl İÖO Karşısı İZMİT)
İzmir; KİTAPSAN (Kıbrıs Şehitleri Cd., No:18, Alsancak), KİTAPSAN (Saray İşhanı Konak), Kemeraltı Duvar Kitabevi (853 Sk., No: 13, P. 10), Karşıyaka PAN Kitabevi (Çarşı Tiyatro Sokağı), Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler, Bornova BTA Sahnesi (Dumlupınar Cad. No: 42/A Özkanlar BORNOVA-İZMİR)  TEL: 0 232 347 36 26, Baki Kurt (GSM: 0 534 224 41 16), Serüven Kitabevleri (Bornova Büyükpark Karşısı, Arkeoloji Müzesi Yanı)

Kayseri; Av. Hülya Göktaş. Türkay İş Merkezi, Kat: 5, No: 34, Hukuk Bürosu, Kocasinan-Kayseri
Sakarya;
Xir Kitabevi, Değişim Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı, Bursa DT Gişesi.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon;
Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;

Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.
Eskişehir;
Adımlar Kitabevi.

Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.

Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.

Ordu; Öğr. Gör. Yasin Akyüz, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.

Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.

Ağrı; Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.

Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.

Mersin; Kitapsan, Kültür Merkezi Yanı, No:52/A 1-2-3 Merkez

Adana; Kitapsan, Huzurevleri Mah. 80.Yıl Bul. No:18 Çukurova

Konya;   Kitapsan, M1 Tepe Real Alış-Veriş Merkezi No:55-58

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.