Yuhlama, Böğür: Kral Georg Dönemi Tiyatrosu Açığa Çıkıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Çeviri / 18. Yüzyıl seyircileri günümüzdeki kadar terbiyeli değildi; oyunu beğenmezlerse, o tiyatroyu yakarlardı. Yeni bir İngiliz Kütüphanesi sergisi bize tümünü aktarıyor.

Guardian. 24 Ekim 2013, Çeviri: İlke Albar

theatre illustration Contending for a SeatMutlaka izlenmesi gereken gösteri… Theodore Lane’in(1800-1828) ‘Bir Koltuk için Yarış’ından bir parça. Fotoğraf: Victoria and Albert Museum, London/Belen De La Puente

İhtişamlı Restorasyon Dönemi komedileri ve Viktoryan müzikholünün haşmeti arasında sıkışmış haliyle, David Garrick ve Sarah Siddons gibi yıldızların varlığına rağmen, Kral George Dönemi Tiyatrosu nadiren takdir edilir- bilet fiyatları yüzünden sürekli çıkan ayaklanmalardan bahsetmeye gerek yok tabii.

Bu durum, British Library’de yer alacak olan “George Dönemi Açığa Çıkıyor: Modern İngiltere Hayatı, Tarzı ve Yapısı” sergisi kapsamında bir grup nadir tiyatro hatıratı görücüye çıktığında değişebilir. Sergi 8 Kasımdan Marta kadar açık olacak, Kral George’un tahta çıkışının 300. yıldönümü de bu zaman diliminde yer alıyor.

Sergi 18. yüzyıl İngiliz kültürel hayatının değişik yönlerine ışık tutuyor ve etik üzerine çalışmış ünlü filozof Jeremy Bentham’a ait bir kemanın da dahil olduğu parçaları barındırıyor, ancak esas vurgu dönemin tiyatrosuna yapılıyor.

Baş küratör Moira Goff “Kültürel gelişim açısından bu kadar ilgi çekici bir zamanın günlük hayatına ışık tutan bu objeleri açığa çıkardığımız için çok heyecanlıyız.” dedi, “Günümüz ve George Dönemi arasında görebileceğimiz paralellikler inanılmaz.”

Sarah Siddons as Mrs Haller in August von Kotzebue's "The Stranger"Bir sahne posteri: Sarah Siddons, August von Kotzebue’nün ‘Yabancı’sında Mrs Haller rolünde, 1798 sonrası tarihli tabloyu kimin yaptığı bilinmiyor. Fotoğraf: Heritage Images/Corbis

Sergilenenler arasında Covent Garden Theater’ın (bu tiyatro, günümüzde Royal Opera House’un bulunduğu yerde duruyordu) çalışmalarını belgeleyen envanterler ve izleyicilerin o zamanlar hangi aktörleri ve oyunları izlediğine dair ipuçları veren oyun afişleri var.

Goff, The Stage’e bu dönemde başlamış olan oldukça tanıdık gösteri formlarını açığa çıkarmayı umut ettiklerini açıkladı ve şöyle devam etti: “Ayrıca insanların o zaman her şeyin ne kadar canlı olduğuna dair bir kanı edinmesini de istiyorum –ortaya konan sabit ve basit bir tiyatro değildi. O zamanlar vuku bulan başka şeyler de vardı, insanlar tiyatro ve performansın bize değin ulaşacak olan yeni formlarını yaratıyorlardı.”

Sergi aynı zamanda dönem seyircisinin bugünkünden çok daha zorba olan davranışlarını da belgeleyecek. Seyircilerin kötü oyunlarda inekler gibi böğürdüğü duyulmamış değildi, örneğin Drury Lane Tiyatrosu bir yüzyıl boyunca tam altı kez seyirciler tarafından yakılmıştı.

“Seyirciler çok daha canlıydı, bunun nedenlerinden biri de oyun başladığında salon ışıklarının kapatılmamasıydı,” diye açıkladı Goff, “Seyirci aydınlıkta duruyordu ve böylece herkes bir arada, sahne üstündeki oyuncularla aynı mekanda bulunuyordu.”

Paylaş.

Yanıtla