Af Örgütü’nden Globe Tiyatrosu’na Tepki!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

hamlet-ingiltere_640Londra’daki Globe Tiyatrosu’nun Shakespeare’in doğum günü olan 23 Nisan’da başlayacağı 2 yıllık dünya turnesine Kuzey Kore’yi de dahil etmesi İngiltere’de büyük tartışma yarattı.

Shakespeare’in oyuncular topluluğu tarafından 1599 yılında inşaa edilen tiyatronun bir kopyası olan Globe’un oyuncuları, turne kapsamında Dünya’daki her ülkede yazarın en ünlü trajedisi olan Hamlet’i oynamayı planlıyor.

Kuzey Kore’nin de turneye dahil edileceğinin açıklanmasının ardından bir basın bildirisi yayınlayan Uluslararası Af Örgütü, Globe Tiyatrosu yetkililerinin bir karara varmadan önce bu ülkenin insan hakları karnesine bir göz atması gerektiğini söyledi.

Af Örgütü bildiride “Hiçbir tiyatro oyununun anlattığı trajedi Kuzey Kore’deki hapishane kamplarında esir tutulan 100 bin kişinin yaşamakta olduğu trajediyle kıyaslanamaz. Bu kamplarda işkence, tecavüz, açlık ve ölüm sıradan şeyler. Bu ülkede sahnelenmek istenen oyunun Hamlet olması da büyük bir ironi yaratıyor. Hamlet kendi vicdanıyla savaşan bir prensin hikayesi. Kim Jong-Un ise kesinlikle bir Hamlet değil. Ne yazık ki onun bir vicdanı olduğuna dair hiçbir gösterge yok” dedi.

Globe Tiyatrosu’ysa Af Örgütü’nün bildirisinin ardından bir açıklama yayınlayarak “Af Örgütü’nün bu açıklaması bizi hayal kırıklığına uğrattı. Tüm muhteşem sanat eserleri gibi Hamlet de tartışma yaratan ve diyalog başlatan bir eser. Bu nedenle biz de bu oyunu olabildiğince çok ülkede olabildiğince çok insana ulaştırmak istiyoruz. Biz hiç kimsenin bu oyunu izleme şansından mahrum bırakılmasını istemiyoruz” dedi.

Tiyatro yetkilileri açıklamalarına “Hamlet’in Kral 1. James’in yönettiği İngiltere’de oynanmak üzere kaleme alındığını hatırlatmak isteriz. Bu da iç çekişmelerle boğuşan, oldukça baskıcı ve zaman zaman da vahşi bir iktidardı. Biz Dünya’daki tüm ülkelerde Hamlet’i oynayacağımızı açıkladığımızda gerçekten tüm ülkeleri kastetmiştik, bu konuda kararlıyız” diyerek devam etti.

Mynet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.