Ankara’da ‘Hikaye Anlatıcılığı’ Atölye Çalışması

Pinterest LinkedIn Tumblr +

assitej_logo_1ASSITEJ Türkiye Merkezi 20 Mart Dünya Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Günü Etkinlikleri çerçevesinde ‘Hikaye Anlatıcılığı’ başlığıyla Ankara’da iki gün sürecek bir atölye çalışması düzenlemektedir. Özellikle oyuncu ve yönetmenlere yönelik olan bu atölye çalışmasına alınacak katılımcı sayısı 12 kişi ile sınırlıdır. Atölye ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Saygılarımızla, ASSITEJ Türkiye Yönetim Kurulu

ATÖLYE BİLGİLERİ:

‘HİKAYE ANLATICILIĞI’

Tarih: 19 Mart 13.00-17.00 ve 20 Mart 10.00-20.30

Yer: TİYATRO TEMPO  GMK Blv. 114/C Maltepe-Ankara

KATILIMCI SAYISI: 12

Atölyeye katılım bedeli : 50.- TL (Birinci gün kayıt yaptırırken ödenecektir.)

BAŞVURU: GÜLDEN ATEŞ (05312483744)

SON BAŞVURU: 17 Mart 2014 saat 17.00

BAŞVURULAR:

İÇERİK:

“Hikaye anlatıcılığı” türünün çocuk ve gençlik tiyatrosunda nasıl kullanılabileceğini merkeze alan çalışmalardan oluşmaktadır.

Atölyelerin her biri; türün bir başka yöntemini ele almaktadır ancak çalışmalar içerik olarak birbiriyle bağlantılıdır. Bu nedenle katılımcıların, aşağıdaki programa uyarak tüm çalışmaları takip etmelerinin verimli olacağı düşünülmektedir.

* Katılımcıların rahat giysi ve AYAKKABILARLA gelmelerini rica ediyoruz.

PROGRAM:

19 MART ÇARŞAMBA

13.00 – 14.45 Hikaye Anlatan Oyuncu

15.15 -17.00 Objeleri Kullanarak Hikaye Anlatmak

20 MART PERŞEMBE

10.00 – 13.00 Hikaye Anlatan Oyuncu

14.00 – 17.00 Objeleri Kullanarak Hikaye Anlatmak

17.30 – 20.30 Gençlik Oyunlarında Yöntem: Anlatıdan Oyun Metnine

Hikaye Anlatan Oyuncu

Atölye Lideri : Ayşe Selen

İçerik: Bir oyuncunun anlatıcı olarak modalitesi; kendi kendini oynatan oyuncu kavramı; anlatı katmanları; anlatıda dramatik olan, hikâye anlatıcısının kullanabileceği teknikler, anlatının çeşitlendirilmesi gibi başlıklar üzerinden deneyim aktarmayı, bilgi dağarcığını paylaşmayı ve birkaç küçük uygulamalı örnek üzerinde durmayı amaçlamaktadır.

Ayşe Selen

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde lisans, yüksek lisans ve doktora öğrenimini tamamladı. Aynı bölümde, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde ve Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1982 yılında Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda başladığı profesyonel oyunculuk yolculuğunu Ankara Sanat Tiyatrosu, Bilsak Tiyatro Atölyesi, Tiyatro Oyunevi gibi tiyatrolarda sürdürdü; tiyatro çalışmalarına 2001’den bu yana kurucularından olduğu tiyatrotem çatısı altında devam ediyor. TV dizilerinde ve sinema filmlerinde rol aldı, senaryo yazarlığı yaptı. Brecht, Handke, Kleist, Büchner, Kott, Urs Widmer, Remarque, Imre Kertesz gibi yazarların yapıtlarını Türkçeleştirdi.

Objeleri Kullanarak Hikaye Anlatmak

Atölye Lideri : Firuze Engin

İçerik : Gündelik bir objeyi kukla olarak kullanmak, objeleri kişiye dönüştürmek, oyuncunun ‘anlatıcı’ ve ‘oynatıcı’ kimliği, nesnelerden mekan ve ses efektleri yaratmak gibi başlıklar çerçevesinde, objelerle hikaye anlatma uygulamaları yapılacaktır.

Firuze Engin

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Son Sahne Oyuncuları bünyesinde oyuncu ve tasarımcı olarak çalıştı. Yer altı Oyuncuları için kostüm tasarımları yaptı. 2006 yılında Tiyatro BeReZe’nin kurucuları arasında yer aldı. Radyo metinleri, çocuk programları ve çeşitli televizyon dizileri için senaryolar yazdı. Studio 4 İstanbul’un Olmamış Mı?, Tiyatro Oyunbaz’ın Bernarda Alba’nın Evi adlı oyunlarında oyuncu olarak yer aldı.Tiyatro Oyunbaz ve Tiyatro BeReZe bünyesinde çalışmalarına devam etmekte yanısıra senaryo ve oyun yazarlığı yapmaktadır.

Gençlik Oyunlarında Yöntem: Anlatıdan Oyun Metnine.

Atölye Lideri : İlker Yasin Keskin

İçerik : Tiyatro Boğaziçi’nin gençlik oyunlarını oluştururken, hikaye anlatıcılığından yola çıkarak, yazarların hayatını nasıl oyunlaştırdığımız üzerine bir deneyim aktarımı hedefliyoruz. Moliere, Shakespeare, Musahipzade Celal ve Lorca’nın yaşamları, yaşadıkları dönem, tiyatro anlayışları ve oyunlarından kesitler üzerine kurulu dört belgesel oyunu oluşturulurken, nasıl bir yöntem üzerinden yazım ve sahnelemeye gittiğimizi paylaşacağız.

İlker Yasin Keskin

Tiyatroya üniversite yıllarında Boğaziçi Üniversitesi oyuncuları ile başladı. Mezun olunca da profesyonel tiyatroya Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nda devam etti ve etmekte. 2009’dan bu yana, metni Tiyatro Boğaziçi’ne ait dört ayrı gençlik oyununda yazar, reji ve oyuncu oldu.

Paylaş.

Yanıtla