Gençlerle Shakespeare Atölyesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

foto¦şraf 2Mimesis Haber / Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST) / Tiyatro Boğaziçi, Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından düzenlenen, Dördüncü Nilüfer Tiyatro Festivali kapsamında Bursa’daki gençlerle buluştu. Gençleri klasiklere buluşturmayı hedefledikleri atölyelerin ilki, “Gençlerle Shakespeare Atölyesi” 23 Mart Pazar günü festival kapsamında gerçekleşti. Grup atölyenin ardından gençlik oyunları serisinin dördüncüsü olan Lorca’nın Acıklı Güldürüsü’nü sahneledi.

BGST/Tiyatro Boğaziçi dört senedir tiyatro klasiklerini gençlere sahnelemek amacıyla gençlik oyunları hazırlıyor. Moliere Efendi, Selam Sana Shakespeare, Musahipzade ile Temaşa ve Lorca’nın Acıklı Güldürüsü oyunlarında; tiyatronun önemli isimlerini, tiyatro klasikleri vasıtasıyla gençlere tanıtma amacı taşıyor. Grup, gerçekleştirdiği atölye ile bu metinlere nasıl yaklaştıklarını gençler ile paylaşma fırsatı bulduklarını dile getirdi.

Bursa’dan 13 lise ve üniversite öğrencisinin katıldığı atölyede ilk olarak Shakespeare’in hayatına dair kısa bir sunum gerçekleşti. Sunumda, Shakespeare’i Shakespeare yapan özellikler; halk tiyatrosu geleneğinden gelmesi, kullandığı şiirsel dil, yarattığı çelişkili karakterler ve metinlerinde yakaladığı üslup çeşitliği olarak özetlendi.

Sunumun ardından katılımcılar ile beraber Romeo ve Juliet oyunun öyküsü tartışıldı. Ardından vücut ve vokal çalışmasına geçildi. Sahnelemeye hazırlık egzersizleri olarak tanımlanan bu çalışmanın ardından katılımcılar gruplara ayrıldı. Gruplarda Romeo ve Juliet oyununun bazı sahnelerinden (anlatıcı, uşaklar, Romeo-Juliet ve dadı-Juliet) kısa bölümler Tiyatro Boğaziçi üyeleri ile birlikte çalışıldı.

Atölye katılımcıları ile temel olarak anlatıcı oyuncuk, fiziksel aksiyonların icrası ve metin anlamının keşfedilmesi üzerine çalışmalar yapıldı. BGST/Tiyatro Boğaziçi üyeleri atölyedeki temel hedeflerinin, klasik metinlerin yaşayan metinler olduğunu vurgulamak olduğunu belirtti ve klasiklerin hangi yöntemle ele alınacağına dair bir keşif çalışması yürüttüklerini ifade etti.

Dila Okuş / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla