Ortaköy Sahnesinde Ermenice Kahkahalar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

sossi cindoyanSosi Cindoyan’ın yönettiği ‘Bebekıs’ (Bebeğim) adlı Ermenice oyun 9 Nisan Çarşamba akşamı, Tarkmançats Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nde ‘perde’ diyor.

1944 doğumlu olan Cindoyan, tiyatroya yedi yaşındayken, Victor Hugo’nun ‘Sefiller’inden uyarlanan bir oyunda, ‘Küçük Cosette’ karakteriyle adım attı. Yıllardır, sahnelerin yanı sıra televizyon dizilerinde de oyunculuk yapan, Pangaltı Lisesi’nden Yetişenler Derneği’nde Patil çocuk tiyatrosunu kuran ve on yıl boyunca yöneten Cindoyan, tiyatroyu “insanı insana, insanla anlatan sanat” olarak tanımlıyor.

Cindoyan, son dönemde derneklerde Ermenice tiyatro oyunlarına daha az rastlanmasını üzüntüyle karşıladığını söylüyor: “Türkçe oyunlara ağırlık verildi, Türkçe oyunlar giderek gelişti. Ancak Ermenice tiyatro bizim önemli bir geleneğimiz ve kültürümüzün parçası. Sürdürmemiz gerek. Tiyatro, dilin yaşaması için de önemli bir unsur. Ermeniceyi çok az konuşur olduğumuzdan çocukların diksiyonu bozuk olabilir ama bu, tiyatro yapmalarına engel değil. Yeter ki konuşsunlar.”

Cindoyan’ın, toplumun gençlerinin bir araya getirmenin önemli olduğunu düşünüyor: “Derneklerin gençleri bir çatı altında toplaması gerekir. Ortaköy Derneği’ndeki çocuklar, derneği dernek olarak kullanan bir gençlik grubu. Gençlerle beraber mutlu olan, onlardan bir şeyler öğrenmeyi bilenler olarak, gençleri teşvik etmeliyiz.” Vakfın desteğiyle bu oyunu ücretsiz oynadıklarını belirten Cindoyan, “Hiçbir gelir beklemiyoruz, çünkü bu hem gençlere, hem de topluma bir hizmettir” diyor.

Tiyatronun hem eğitici, hem eğlendirici olması gerektiğine vurgu yapan Cindoyan, derneklerde genellikle komedinin tercih edilmesini şöyle açıklıyor: “İnsanları güldürmek kolay iş değil. Herkesin gülmeye ihtiyacı var ama neye gülüyorsun; oyuna mı, oyuncuya mı? Oyuncunun oyununa gülünüyorsa, başarmışsın demektir.”

Kirkor Dinçkayıkçı, Jbid İskenderoğlu, Kris Dinçkayıkçı, Natali Dinçkayıkçı, Melisa Turaç, Aslin Simonyan, Nadin Berberyan, Sevada Demirci ve Barış Kabalak’ın rol aldığı; dekoru Murat Cavak’a, ses ve ışığı Artür Armutçu’ya ait olan ‘Bebekıs’ Mayıs sonuna kadar, Ortaköy Vakfı’nın desteğiyle, Tarkmançats Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nde sahnelenecek. 9 Nisan’da yapılacak olan prömiyer, 21.00’de başlayacak.

Davetiye temini için:

0536 599 4759

0535 742 6028

0533 236 9741

Maral  Dinkmaraldink@agos.com.tr

Agos

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.