Oy Pusulasını Yiyen Sanatçı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

skopEl Salvador’da 9 Mart 2014’te yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin kesin sonuçları 13 Mart’ta açıklanmış, Farabundo Marti Halk Kurtuluş Cephesi (FLMN) lideri, eski gerilla komutanı Salvador Sánchez Cerén 6300 gibi kritik bir oy farkıyla muhafazakâr rakibini geride bırakmıştı. Adayların aldığı oy oranlarının bu kadar yakın olması ülkede gerginlik yaratırken, şimdilerde El Salvador’da sanat camiasını harekete geçiren başka bir olay daha yaşanıyor.

9 Mart’taki seçimler sırasında, ülkenin ünlü çağdaş sanatçıları arasında adı anılan Víctor Rodríguez, oy kullanacağı sandıkta “bu bir sanat eylemidir” diyerek oy pusulasının yarısını koparıp ağzına, diğer yarısını da sandığa attı. Sanatçının eylemi, başka bir sanatçı arkadaşı tarafından videoya çekildi ve birkaç saat içinde internet aracılığıyla yayıldı. El Salvador devleti hemen olaya müdahale etti; Rodríguez’e “seçime hile karıştırma” iddiasıyla soruşturma açıldı, sanatçı suçlu bulunması halinde 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Rodríguez, 23 Mart’ta Hyperallergic’e yaptığı açıklamada, eyleminin ağır sonuçları olacağının farkında olduğunu, kendisini “en kötüsüne hazırladığını”, hatta tam da “sonuçlardan duyduğu korku sebebiyle böyle bir eylem yaptığını” söylüyor. Ünlü Salvadorlu sanatçı Simon Vega ise konuyla ilgili şöyle diyor: “Çoğumuz, güven veya saygı duyabileceğimiz bir parti veya aday olmadığını düşünürken, otorite sahipleri bize oy kullanmanın ‘halkın en güçlü silahı’ olduğunu söylüyor; bu yüzden pek çoğumuz Rodríguez’in eylemini sahipleniyoruz. Kanun, kendini bu şekilde ifade ettiği için 2 ila 6 yıl hapis yatabileceğini söylüyor. Ne saçma! Buna izin vermeyeceğiz. Bence bu eylem Orta Amerika tarihindeki en önemli ve etkili çağdaş sanat eseri.”

Skopbülten

Paylaş.

Yanıtla