Tacettin Diker Vefat Etti

Pinterest LinkedIn Tumblr +

23869300Karagöz ve Kukla sanatçısı Tacettin Diker, tedavi gördüğü Özel Göztepe Hastanesi’nin yoğun bakım servisinde bugün öğle üzeri vefat etti.

Diker’in 1 Nisan 2014, Salı günü öğle namazını müteakip Karacaahmet Mezarlığı girişindeki Şakirin Camii’nde kılınacak öğle namazından sonra Edirnekapı Şehitliği’ndeki aile mezarlığına defnedileceği açıklandı.

Karagöz ve Kukla Sanatıyla Tanışması

Tacettin Diker, 1930’lu yıllardan itibaren geleneksel tiyatro sanatlarımızdan özellikle Karagöz ve kukla ile ilgilenmeye başladı. Dönemin önemli Karagöz ustalarını ve tiyatrocularını İstanbul’da seyretti. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Küçükpazar Halkodası’nda Temsil Kolu’nu kurarak tiyatro çalışmalarına yöneldi.

İlk kez 1948 yılında Beylerbeyi’nde bir bahçede Karagöz gösterisi yaptı. 1960’lı yıllarda Camcı İrfan Açıkgöz yönetimindeki Karagöz Oynatım Kursu’na, 1973 yılında ise Kültür Bakanlığı’nın Karagöz Yapım ve Oynatım Kursu’na katıldı. 1976 yılından itibaren Akbank Karagöz ve Kukla Tiyatrosu’nu 2011 yılına kadar yönetti. 1997 yılında açılan Çocuk Vakfı Karagöz Okulu’nun Sanat Yönetmenliğini sürdürdü.

23869299

Kukla ve Karagöz Sanatımıza 65 Yıl Hizmet Etti

Tacettin Diker, geleneksel halk tiyatrosu türlerinden Meddah, Karagöz, Kukla, Ortaoyunu, Hokkobaz, Köçek, İncili Çavuş, Nasreddin Hoca gibi sanatlarımıza vefat edinceye kadar hizmet etti. Tiyatroya ve sinemaya uyarlanan geleneksel Karagöz ve kukla oyunlarında rol aldı.

Sanatçı, geleneksel tiyatro sanatlarımızı radyo programları, televizyon dizileri ve belgesellerde tanıttı. Yurt içinde  65 yıl boyunca oyunlar sergiledi. Yurtdışındaki festivallerde Karagöz sanatımızı temsil etti.

Tacettin Diker’in Oyunları

Tacettin Diker, Geleneksel Karagöz repertuvarı ( Kar-i kadim gelenek ) yanında, yeni oyunlar ( Nev-i icat ) yazmış  ve sahneye koymuştur. Yazdığı ve sahneye koyduğu oyunların adları sırasıyla şöyle: Mani Muhaveresi, Mehter Takımı, Palyaçolar, Rüya, Sandal, Saz Takımı, Sünnet Oyunu, Ters Evlenme ( Görücüler ), Ters Evlenme ( Final ), Balet, Caz Topluluğu, Çengi, Futbol, Hacivat Balık Tutuyor, Hacivat’ın Karagöz’ü Aşağıya Çağırması, Karagöz TV, Karagöz’ün Balık Tutması, Macar Dansı.

Ödülleri

Diker’in geleneksel tiyatro çalışmaları 1974’ten bu  yana 41 kez ödüllendirildi. Tacettin Diker’e ayrıca 2010 yılında UNESCO’nun seçtiği Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödülü verildi.

Hürriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.