Tiyatro Her Yerde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2bc613388203aa07d[Yeni Şafak Gazetesi internet sitesinde Harun Karaburç tarafından hazırlanan haberde İstanbul’daki bazı alternatif tiyatro mekanlarından bahsediliyor. Haberin bir bölümünü okuyucularımızla paylaşıyoruz]

Güney Afrikalı sanatçı Brett Bailey, ‘Bastırılması olanaksız gösteri ruhu insanların toplandığı her yerde açığa çıkar.’ diyor 2014 Dünya Tiyatrolar Günü bildirisinde. Bugün İstanbul’daki özel tiyatrolara baktığımızda Bailey’in bu sözü tam da yerine oturuyor. Çünkü tiyatroya yürekten bağlı, genç ve deneyimli tiyatrocular kendi kurdukları sahnelerle içlerindeki enerjiyi, aşkı, tutkuyu seyirciye aktarıyorlar. Küçücük sahnelerde, apartman dairelerinde, otoparklarda ve dahi eski bir fırında tiyatronun ayakta kalması için emek sarf ediyorlar, alın terlerini akıtıyorlar.

BİRAZ ZORUNLULUK BİRAZ TERCİH

Murat Mahmutyazıcıoğlu da bahsettiğimiz tiyatroculardan. Üstelik hem yazıyor hem oynuyor. Mahmutyazıcoğlu ‘Sanatın herhangi bir alanından üretim yapmak delice ülkemizde. Ancak bu delilerin sayısı hiç de az değil ve bu umut veriyor.’ diyor. Özel tiyatro izleyicisi daha genç ve aktif. Ancak farklı şeyler izlemek isteyenler de soluğu özel tiyatrolarda alıyor. Mahmutyazıcıoğlu, Şehir ve Devlet tiyatroları kitlesi ile özel tiyatrolardaki kitlenin çok farklı olduğunu düşünmüyor. Mahmutyazıcıoğlu, ‘Klasik sahnenin dışında üretimin olması hem yaratıcı hem de özel işlerin çoğalmasını sağladı bence. Biraz zorunluluktan biraz da biçimsel tercih diyebiliriz buna’ diyor.

Özel tiyatroların yaşadığı en büyük sıkıntı maddi destek. Oyuncu var, güzel bir metin var, yönetmen hazır ancak iş sahnelemeye geldiğinde ekonomik sıkıntılar baş gösteriyor.

TİYATROYA SAHİP ÇIK

Küçük ve alternatif sahnelerde çok güzel oyunlar sahneleniyor fakat çok fazla izleyiciye ulaşamıyor. ‘Az kişiye ulaşıyorlar ama etkililer.’ diyen Mahmutyazıcıoğlu, ‘Seyircisiyle doğrudan iletişim kurabilen bir tiyatro anlayışı ortaya çıkmaya başladı ve bu çok değerli… Hani tiyatroya sahip çıkmak derler ya. İkincikat’ın İstiklal sahnesinin otel olacak olması sebebiyle kapatılıyor olması seyircisini çok üzdü ve binlerce mesaj aldık. İkincikat’ın yeni sahnesi Karaköy’ü doldurdu o seyirci. Bu seyirciyle kurulan yakın ilişkinin ürünüdür. Keşke 100 yıllık şehir tiyatrosu da bunu sağlayabilseydi, bu kadar kolay elimizden kayıp gitmezdi.’ yorumunda bulunuyor.

ŞERMOLA PERFORMANSLAR

Mirza Metin ve Berfin Zenderlioğlu’nun öncülüğünde DestAr- Theatre bileşenlerinin ve destekçilerinin çabalarıyla kurulan Şermola Performans bir diğer alternatif sahnelerden. 2010 Nisan’ında gösterimlerine başlayan sahne farklı gruplar ve oyun gösterimlerini izleyiciye sunuyor. Disko 5 NO’lu, Bir Aşk Söyleminden Parçalar, Kıy- Ot- Böy, Benim Adım Kırmızı: Tasvirler, Çağrılmayan Yakup Şermola Performans’ta Nisan ayında sahnelenecek oyunlardan bazıları.

(Yazının devamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz)

Yeni Şafak

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.