Tiyatro Nefes’ten Yeni Oyun

Pinterest LinkedIn Tumblr +

theatre-mask1İlk oyunu Amak ı Hayal ile önemli bir çıkış yapan Tiyatro Nefes, fabl türünün kadim eseri Kelile ve Dimne’yi çocuk oyunu olarak sahneye taşıyor. Beydeba’nın ölümsüz eseri olan Kelile ve Dimne, Hint diyarının çocuk Hükümdarı Debşelem’e, Beydeba’nın hayvanlar aleminden anlattığı hikmet dolu hikayelerden oluşuyor.

Hüseyin Sorgun’un uyarlayıp yönettiği Kelile ve Dimne’nin müzikleri Serkan Akgün’e, dekor ve kostüm tasarımı Ela Aydemir’e, koreografi Pınar Ataer’e ait.

Beydeba’nın anlatıcı olduğu Kelile ve Dimne oyununda, canı sıkılan Hint kralı Debşelem’e bir dostluk masalı anlatılır. Meyyun isimli bir zatın kervanını arkadaşı Bendebe ile birlikte çekerken, çamura saplanıp, Aslan’ın hüküm sürdüğü ormanda bir başına kalan öküz Şetrebe’nin başından geçenler anlatılır. Öküzün sesinden korkan Aslan, günün birinde yanına sokulan kötü niyetli çakal Dimne’nin yardımıyla, Şetrebe ile tanışır ve aralarında kuvvetli bir dostluk gelişir.

Bu dostluğun ardından beklentilerinin uzağına düşen Dimne, iyi yürekli çakal Kelile’nin bütün nasihatlerine rağmen gittiği yoldan geri dönmez. Aslan ile Şetrebe’nin arasını açmak için her türlü yolu dener.

Kelile ve Dimne, dostluğun kıymeti ve arkadaşlık üzerine gelişen bir çocuk oyunu… Bu oyun için 10 şarkı yazıldı, bestelendi. Özel koreografi tasarlandı. Dekor tasarımında geleneksel tiyatromuzun estetiği, kostüm tasarımında Commedia Dell’arte çizgileri özellikle tercih edildi.

Anlattığı hikmet dolu hikayeler ile yazıldığı günden günümüze neredeyse baş ucu kitabı olarak bilinen, insanların yaşantısına zenginlik katmayı ve yanlışlardan uzak tutmayı amaç edinen Kelile ve Dimne fabl öykülerinin, ünlü fabl yazarı La Fonten’i de etkilediği hatta bizzat 18 hikayesinin alındığı bilinmektedir.

Kadim metinler ile bu türden buluşmalara önem veren Tiyatro Nefes, böylesine önemli bir metni çocukların dikkatine sunarken, aslında bu hikayelerin 7’den 77’ye herkesin kulağına küpe güzellikler taşıdığı iddiasına da inanarak yola çıkmaktadır.

Çocuklar ile büyüklerin birlikte seyredebileceği, herkesin kendi hissesine düşecek öğütler alırken, eğleneceği bir çocuk oyunu sahnelemenin peşinde olan Tiyatro Nefes, Kelile ve Dimne’yi 16 Mart 2014 Pazar günü Bahçeşehir Kültür Merkezi’nde saat 13.00’te seyirci ile buluşturacak.

Oyunda İsmail Emre Biliciler (Beydeba, Kelile), Ahmed Saka (Debşelem, Aslan), Candaş Çetinkaya (Dimne), Cihat Süvarioğlu (Şetrebe), Özlem Akarsu, Ayşe Taştemel ve Ezgi Özyürekoğlu (Muhafızlar ve anlatıcı) rolünde sahneye çıkıyor.

Haberler

Paylaş.

Yanıtla