Taziyeye “Allah Razı Olsun” Demek İçimden Gelmiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

norMimesis Haber / Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarıyla ilgili Ermenilere yönelik taziye mesajı bir çok çevrede tartışma başlattı. Mimesis Sahne Sanatları Portali olarak Ermeni tiyatrocu Boğos Çalgıcıoğlu’nun konu hakkındaki görüşlerini aldık.

Boğos Çalgıcıoğlu: Özellikle İstanbul Ermenilerinin duyduğu şaşkınlığı ben de paylaşıyorum. Ancak görüşümü son günlerdeki en moda tabirlerden biriyle özetleyeyim: “Yetmez ama evet”.

Öncelikle devlet tarafından ilk defa böyle bir açıklamanın yapılmış olmasını önemli buluyorum, ancak büyük resme bakmak gerek. Yakın gelecekte Karabağ sorunu gündemde olduğu sürece, Azerbaycan kendi hassasiyetlerini belirttiğinde aynı tavır korunabilecek mi, bundan şüpheliyim.

Taziye açıklaması buradaki Ermenileri memnun etmiştir. Ancak “aman iyi oldu, allah razı olsun”, demek benim içimden gelmiyor. Çünkü sayın başbakanımızın yaptığı bu açıklama acaba onun gönlünden geçen bir açıklama mıdır, yoksa ABD ile gerilen ilişkileri düzeltme yolunda bir hamle veya cumhurbaşkanlığı seçimleri için atılmış bir adım mıdır? Kendisi Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile ilgili gazetacilere ‘’sizi ters köşeye yatırabilirim’’, demiş. Acaba bizi de mi ters köşeye yatıracak? Samimiyetine inanmayı çok istiyorum.

Tiyatrocu olduğum için duygusal bir adamım. Evet hoşuma gitti, bir takım Ermeni entelektüellerin yorumları da umutlu. Patriklik gayet memnun. Hükümetle ilişkileri olan bir takım varlıklı Ermeniler de memnun. Ancak ben onlara katılamıyorum. Önemli olan uygulamadır. Her iki tarafın yapıcı ve önemli adımlar atması gerekir. Belki de gündemi değiştirmek veya dış dünyadan gelecek muhtemel 24 Nisan eleştirilerini daha kolay savuşturabilmek için böyle bir şey yaptı, nereden bileceğiz? Murat Bardakçı : “Bence bu işin hallolabilmesi için bir 99 yıl daha geçmesi gerekiyor” dedi. Çok üzgünüm ama ben de öyle düşünüyorum. Acaba ben henüz hayattayken bu düşüncemde haksız olduğumu görebilecek miyim?

Özgür Eren/Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla