Deneysel Sahne’den Yeni Oyun: Olağanüstü Haller

Pinterest LinkedIn Tumblr +
10277399_1456463661257648_7518761434740690658_nMimesis Haber/ İstanbul Üniversitesi Eğitim Araştırma Topluluğu (EAT) bünyesinde 2006 yılında kurulan Deneysel Sahne, 2014 yılında yeni bir oyunla seyirci karşısına çıkıyor. 19 Nisan tarihinde prömiyer yapan “Olağanüstü Haller” 23 Nisan Çarşamba günü saat 20.30’da Gri Sahne’de, 3 Mayıs Cumartesi günü saat 19.00’da İstanbul Amatör Tiyatro Günleri kapsamında İstanbul Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelenecek.
 
Oyun, son yıllarda hız kazanan neoliberal kapitalist sistem öğretilerinin yaşam alanlarımızdaki izdüşümleri olan; hak ihlalleri, iletişimsizlik, yalnızlık, bireysel muhalefet gibi toplumsal sorunları konu ediniyor.
 
Topluluk Hakkında:
 
Deneysel Sahne, eğitim-araştırma konseptine sahip bir tiyatro inisiyatifidir. Kendisini alternatif kültür-sanat etkinliğinin tiyatro alanında özelleşen yerel bir bileşeni olarak tanımlar.

Üniversite öğrencilik yıllarında aktif tiyatro hayatına başlayan topluluk zaman içinde açılımlar yaparak kadrolaşma yolunu tercih etmiştir. Bir çalışan tiyatrosu olan Deneysel Sahne İstanbul Üniversitesi’nde alternatif bir tiyatro örgütlenme modelinin oluşmasında kurucu inisiyatife sahip olmakla birlikte, halen İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Tiyatro Kulübünün (İÜFFTK) çalışmalarında danışmanlık yapmaktadır.

Kuruluşundan bu yana çeşitli oyunlar sahneleyen, 2008-2009 yılında Elif Şafak’ın Siyah Süt adlı romanını oyunlaştıran Deneysel Sahne, 2014 yılı itibariyle seyirci ile buluşan Olağanüstü Haller prodüksiyonu ile grubun kendi metnini oluşturma konusunda deneyim kazanması hedefini gözetmiştir. Bununla birlikte topluluğun sahip olduğu ilkeler arasında yer alan kültürel çoğulcu perspektiften hareketle 2013-2014 sezonunda Kürtçe Tiyatro inisiyatifi oluşturulmuş ve Moliêre’in Hastalık Hastası (Nexweşê Nexweşiyê) oyunu sahnelemek için seçilmiştir.
 
Olağanüstü Haller hakkında:
 
Aynı uçakta 3 farklı yaşam… Hayatın zorlayıcı şartları içinde yalnızlık duygusuyla baş etmeye çalışan yaşlı bir kadın, henüz mesleğinin başında nasıl bir yol izleyeceğine dair kararsız kalan genç bir yönetmen ve kariyeri için birçok zorluğu göze alan bir iş adamı… Büyük heyecanlar ve hayaller sonucu Amerika’ya doğru yola çıkarlar. Yolculukları, aktarma yapmak amacıyla durakladıkları Madrid Havaalanı’nda işçilerin gerçekleştirdiği grev sebebiyle olağan şartların dışında seyretmeye başlar. Bütün uçuşların iptal edilmesi ile transit bölgede mahsur kalan yolcuların rotası zorunlu olarak bir iç hesaplaşmaya döner.

Metin: Deneysel Sahne
Metin Düzenleme: Sultan Kaleli
Reji, Sahneleme ve Prodüksiyon: Azade Diykan, Nadide Pınar Karataş, Sema Babacan, Sultan Kaleli, Yiğit Şahin
Reji ve Sahneleme Danışmanı: Bersi Yetkin
Müzik & Işık Uygulama: Fuat Kaleli, Tolga Ük
Afiş & Broşür Tasarım: Yiğit Şahin
Oyuncular: Amaç Aslan, Azade Diykan, Egemen Yontar, Nadide Pınar Karataş, Sema Babacan, Sultan Kaleli, Yiğit Şahin
Paylaş.

Yanıtla