İki Dünya, Tek Sahne: Muhsin Ertuğrul ve Vahram Papazyan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber / 9 Mayıs – 15 Mayıs 2014 tarihleri  arasında gerçekleştirilmesi planlanan 19.İKSV Tiyatro Festivali kapsamında, 10 Mayıs Cumartesi 17.00’da Salon İKSV’de Muhsin ve Vahram adlı oyun gösterimi ile sonrasında “İki Adam, İki Dünya, Tek Sahne: Muhsin Ertuğrul ve Vahram Papazyan” adlı söyleşi gerçekleştirilecek. Oyun ve sonrasında gerçekleştirilecek söyleşi detayları şöyle:

1. Gösteri: Muhsin ve Vahram

30 dk. / Türkçe

İlk gösterimleri “Venedik’ten İstanbul’a Modern Ermeni Tiyatrosunun İlk Adımları” adlı kitabının tanıtım etkinlikleri kapsamında 27 Mart 2013 Dünya Tiyatrolar Günü’nde Maya Sahnesi’nde ve 5 Nisan 2013’de Feriköy Ermeni Okulu’ndan Yetişenler Derneği’nde sahnelenen oyun İstanbul doğumlu ünlü Ermeni aktör Vahram Papazyan’ın 1964 yılında Muhsin Ertuğrul’a yazdığı bir mektupta bahsettiği İstanbul ya da Ankara’da sahneye çıkma isteği hikâyesinden yola çıkılıyor.

Program dergisinden:

İstanbul’da tarihi bir bina yıkılır ve yerine bir AVM inşa edilir. Ermenistan’da önemli bir Shakespeare oyuncusu ölür. İstanbul’da bir gece Salacak’ta bir evin telefonu uzun uzun çalar. Beyoğlu’nda bir sahnede iki oyuncu Hamlet adlı oyunu sahnelerken bir kaza olur. Yaşlı bir adam 60 yıllık bir arkadaşının hayaletiyle karşılaşır. Mısır’da sürgünde yaşayan bir doktor, politik amaçlarla bir tiyatro oyununu Türkçeye çevirir. İtalya’ya dini eğitim almaya gönderilen bir genç tiyatrocu olmaya karar verir ve evden kovulur. İstanbul’da gizlice oyunculuk yapmakta olan bir genç durum anlaşılınca evden kovulur.

Bütün bunların birbiriyle bir bağlantısı olabilir mi? Belki de hayat sandığımızdan daha karmaşık bir bağlantılar ağıdır. “Muhsin ve Vahram”da bugün ve geçmiş arasındaki dolambaçlı yollarda yürürken gelecekte kaybolmamayı amaçlıyoruz.

                                  BGST Tiyatro Boğaziçi / Berberyan Kumpanyası

Künye

Yazan: Fırat Güllü

Reji: Ekip çalışması

Video Reji: Mesut Tufan

Video Reji Asistanı: Irmak Sueri

Kamera: Asuman Zirek

Ses Kayıt: Çağdaş Karagöz (Melodika)

Işık-Efekt: Yervant Boyacıyan, Murat Cavak

Müzik: Anurçner/ Anahit Valesian

Kostüm: Aysan Sönmez, Serda Aslan

2. Söyleşi:

10 Mayıs Cumartesi 17.00’da Salon İKSV’de gerçekleştirilecek etkinlikte Boğos Levon Zekiyan, Ayşegül Çelik ve Artsvi Bakhchinyan’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşide oyun üzerine konuşulacak.

60 dk. / Türkçe-Ermenice

Konuşmacılar: Boğos Levon Zekiyan, Ayşegül Çelik, Artsvi Bakhchinyan

Boğos Levon Zekiyan 1943’te İstanbul’da doğdu. 1949 ve 1959 yılları arasında ilköğrenimini Sakızağacı’ndaki Mıkhitaryan Okulu’nda, ortaöğrenimini Venedik’teki Murat Rafaelyan Koleji’nde tamamladı.1959 ve 1968 yılları arasında ise Roma’daki Pontificia Università Gregoriana’da Felsefe ve Teoloji bölümlerini bitirdi, Doğu Teolojisi ve İnanç Sistemleri üzerine çalıştı. 1971 ve 1985 yılları arasında İstanbul’da İtalyan Lisesi, Pangaltı Lisesi ve Getronagan Lisesi’nde öğretmenlik, Venedik’te Murat Rafaelyan Koleji’nde öğretmenlik ve müdürlük yaptı. 1974–81 yıllarında Venedik’teki San Lazzaro Ermeni Akademisi Sekreteri ve 1976–91 yıllarında Milano’daki “Centro di Studi e di Documentazione della Cultura Armena”da Edebiyat ve Tarih Uzmanı olarak çalıştı. 1976’da başlayan Venedik Ca’ Foscari Üniversitesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı görevini emekli olduðu 2011 yılına kadar sürdürdü. 1986’dan beri Venedik Üniversitesi’nde düzenlenen Ermeni Dili ve Kültürü-Yoğunlaştırılmış Yaz Kursları Direktörlüğünü yapmaktadır. Türkçe, İtalyanca, Ermenice, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak yayımlanmış çok sayıda kitabı ve makalesi bulunmaktadır.

Bu yıl içerisinde “Venedik’ten İstanbul’a Modern Ermeni Tiyatrosu’un İlk Adımları” başlıklı bir kitabı bgst Yayınlarınca yayınlandı.

Ayşegül Çelik  (d. 1968) Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Programlar ve Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Yazarlığı bölümlerini bitirdi. Hacettepe Üniversitesi’nde Sosyal Antropoloji yüksek lisans programına katıldı. Öykü, şiir ve makaleleri; ‘Varlık, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri, kitap-lık, Doxa, Bütün Dünya, akşam-lık, Kent ve Gençlik, Bireşim, Hoşça kal Bay Düzyazı’ gibi dergilerde yayımlandı. Televizyon, sinema ve sahne için drama yazarlığı yanı sıra, televizyon için bir çocuk programının yazarlığını yaptı. Radyo oyunları TRT tarafından ödüllendirildi. 2002-2007 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda, Dünya Edebiyatı dersleri verdi. Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın ‘Kaynanam nasıl kudurdu?’ romanından yaptığı uyarlama, 2009-2010 sezonunda Devlet Tiyatroları tarafından sahnelendi. ‘Kadın Öykülerinde Ankara’ ve ‘Belki Varmış Belki Yokmuş’ adlı çok yazarlı kitaplara öyküleriyle katıldı. ‘Şehper; Dehlizdeki Kuş’ adlı öykü kitabı, 2009 Notre Dame De Sion Edebiyat Ödüllerinde, mansiyon aldı. Kağıt Gemiler adlı öykü kitabı, 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı.

Bu yıl içerisinde  ‘Muhsin Ertuğrul: Ölmeyi Bilen Adam’ adlı  bir belgesel romanı  Can Yayınları  tarafından yayınlandı.

Artsvi Bakhchinyan (d.1971) 1993 yılında Erivan Devlet Üniversitesi’nden Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1993-1996 yılları arasında Ermenistan Cunhuriyeti Bilimler Akademisi’nde master ve doktorasını tamamladı. 1996-1997’de İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde konuk araştırmacı olarak çalıştı. 1998-2000 yılları arasında Açık Toplum Enstitüsü’nde çalıştı. 2009’dan bu yana Ermenistan Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Tarih Enstitüsü’nde çalışmaktadır.  Ermenistan dışındaki ülkelerde yaşamış ünlü Ermeni yazarlar üzerine hazırladığı ilk kitabı 1993 yılında yayınlandı. 2002 yılında yeni bir baskısı yapıldı. Bakhchinyan, FIPRESCI Ermenistan branşı, Erivan’daki Altın Kayısı Uluslararası Film Festivali’nin jürisi ve Ermenistan’daki Hover Korosu üyesidir.

Papazyan üzerine kaleme aldığı makalelerinin Muhsin Ertuğrul ile ilgili bölümlerinin bir özeti 19 Mayıs  1999’da Agos Gazetesi’nde “Her zaman kardeşin ve dostun” başlığıyla yayınlanmıştır.

Fırat Kuyurtar / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla