Kürdistan’ın İlk Monodramını Sahneleyen Kadın Tiyatrocu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

peldaKürdistan’daki ilk “monolog, monodram” tiyatro oyununu sahneleyen tiyatrocu Pelda Bal, “Di xelek u niv“ adlı tek kişilik oyunu ile tiyatro severlerin karşısına çıkıyor.

Bahar Kültür Merkezi bünyesinde 5 yıldır tiyatro çalışmalarını sürdüren 22 yaşındaki Pelda Bal, “monodram ve monolog” tarzı tek kişilik oyunu Kürdistan’da ilk kez sahnelenmişti. İkinci kez tek kişilik oyununu bitiren Bal, 22 Nisan’da Yılmaz Güney Sinema Salonu’nda tiyatro severlerin karşısına çıkacak.

Yazar Fevzi Bilge ve yönetmen Giyasettin Şehir tarafından hazırlanan “Du Xelek u Niv” adlı oyun ile ilgili bilgi veren Pelda Bal, oyunun Kürt tiyatrosu için önem arz ettiğini söyledi. Bal, bu çalışması hakkında şu bilgileri verdi: “ 5 yıldır Bahar Kültür Merkezi’nde tiyatro çalışmalarımı sürdürüyorum. Bazı tiyatro gurupları ile sahne aldım.  Geçen yıl “Di nav di nikan de” adlı tek kişilik monodram oyunu sahneledim.  Olumlu tepkiler üzerine bu yıl senaryosunu Fevzi Bilge’nin yazdığı, Giyasettin Şehir’in ise yönettiği  “Di Xelek u Niv” adlı monodram oyununu 22 Nisan’da tiyatro severlerle tekrar buluşturacağız. Tek başıma oynuyorum ama oyun sahneye çıkana kadar yazarından yönetmenine, ışıkçı ve kostümcüsüne kadar birçok arkadaşın emeği var.”

Deneysel Oyun, Festivalin Gözdesi Haline Geldi!

Kürdistan’da ilk kez bir kadın tiyatrocunun tek kişilik oyun oynaması nedeniyle tiyatro camiasından böylesi olumlu tepkilerin geleceğini tahmin etmediğini belirten Pelda Bal, Kürt tiyatrosunun deneysel oyunlara ihtiyacı olduğunun da altını çizdi. Bal, “Kürt tiyatrosunda deneysel oyunlara ihtiyaç var. Bunun için bizim de oynadığımız ilk oyun, toplumsal duyarlılığı sanatsal bakış açısıyla irdelediğinden epey ilgi görmüştü. Şu anki oyunun tekstinin (metin) de çok zor olduğunu belirtmek istiyorum. İki oyunun da tekstini Fevzi Bilge yazmıştı ve Giyasettin Şehir yönetiyor” diye konuştu.

“Felek’in Olmadığını İronik Bir Dille Anlatıyoruz”

“Di Xelek u Niv” oyununun tamamen durum psikolojini ele aldığını kaydeden Pelda Bal, insanların kötü bir durumla karşılaştıklarında sarıldıkları ‘Felek’ kavramına dikkat çekiyor. Bal, oyununda Felek’in olmadığını anlatmaya çalışması hakkında şöyle diyor:

“Bu oyunun prömiyeri Batman Tiyatro Festivali’nde olacak.  Oyun; farklı farklı bölümler şeklinde sürüyor. Felek ile oyunu anlatmaya çalışıyoruz. Biraz da durum psikolojini oynuyoruz. Felek’in aslında olmadığını anlatmaya çalışıyoruz. Felek sahnede ve felek’e yönelik söylenen sözlerle insanların kendilerini rahatlattığı ima ediliyor. Bir şeylerde suç aramak insanlığın varoluşundan günümüze kadar sürmüştür. Biz de bunun olmadığını, o feleği tiyatral olarak kullanıp oyunda kullandığımız çarkı her döndürdüğümüzde bir konu üzerinde ironik, edebi ve felsefi mesajlar vermeye çalışıyoruz. Özellikle her oyunda Sakine Cansız yerini alıyor. Güzellik ve umut denilince Heval Sara oluveriyor her seferinde. Herkes Heval Sara olabilse kimse Felek’e yönelmez! Felsefi bağlantılarla hayata dair çok önemli konulara tiyatral bir dille ironi yapıyoruz.”

İlk Oyun Beğenilmişti; Şimdi Söz Yine İzleyicilerde

Çok genç yaşta sahnelerde yer alan ve 21 yaşında ilk tek kişilik oyununu sahneleyen Pelda Bal, bir yıl aradan sonra ikinci oyunu oynamanın heyecanını taşıyor. Bal, duygularını şu sözlerle ifade etti: “Bu kez monodram oyunumuz festivale layık görüldü ve sahnelenecek. Daha önce ilk oyunumuz olumlu tepki almıştı. Bu oyunu da izleyicilerin beğenisine sunacağız ve tiyatro severler karar vereceklerdir. Cesaretimi toplayıp oynayacağım. İlk kez bir Kürt kadın  oyuncunun monolog oynaması nedeniyle iyi bir sahne performansı beklentisi olduğunun da farkındayım.”

Ferhat Arslan 

Firatnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.