Sopa ve Silahlarla Katliam

Pinterest LinkedIn Tumblr +

catsDevlet Tiyatroları’nın (DT) atölyelerinin bulunduğu tesislerdeki ağaçlar, sanatçıların nöbet eylemine karşın bir ayda ikinci kez gece yarısı baskınıyla katledildi. SS İvme Yapı Kooperatifi çalışanları, Devlet Tiyatroları’nın (DT) içinde İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi ve Stüdyo Sahne’nin de yer aldığı Macunköy’deki tesislerine, dün gece saat 04.00 sularında, bu kez ellerinde sopalar ve silahlarla gelip, baskın yaptılar. Nöbet tutan tiyatro sanatçılarını da silahlarla kuşatarak, etkisiz hale getiren çalışanlar, dozerleri çalıştırarak tiyatronun 60 yıllık ağaçları katlettiler; tiyatronun lokanta binasının mutfak bölümünü de yıktılar. Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ise olayın ardından inşaat firmasının ruhsatını iptal edeceklerini açıkladı. DT ise bir kez daha kanunsuz işlem için yasal yollara başvuracak.

DT’nin Macunköy’deki tesislerindeki ağaçlara ilk baskın mart ayı başında yine gece yarısı gerçekleştirilmiş, 100’e yakın ağaç katledilmişti. Yenimahalle Belediye Başkanlığı da söz konusu baskının ardından “Eğer bir daha söz konusu arazide hukuksuz bir şekilde ağaç kesilirse SS İvme Yapı Kooperatifi’nin ruhsatı iptal edilir” açıklamasında bulunmuştu.

DT yönetimi de olaya ilişkin “yürütmeyi durdurma” davası açarken, tiyatro sanatçıları ise önceki baskının ardından alanda nöbet tutmaya başlamışlardı.

Uykudayken yakalandılar

Yıkım sırasında binada DT’nin çalışanlarının da uyuduğu ve yıkım nedeniyle elektrik kablolarının ateşler saçtığı, bu nedenle oradaki insanların canlarına da kastedildiği bildirildi.

Olay sırasında alanda nöbet tutan ve adını vermek istemeyen DT çalışanı, “50 kişilik bir grup bir anda araziye daldı. Ellerinde sopalar ve silahlar vardı. Bizleri etkisiz hale getirdiler. Küfürler ederek, bizleri bir banka oturttular. Hiç düşünmeden, vahşice saldırdılar. Bunu yapanlar insan değil” açıklamasında bulundu.

Yıkımı gören Ankara DT oyuncusu Ali Hakan Beşen de; “Çok sert ve agresif davranıyorlardı. Burası asla bizim için bir rant alanı değil, biz bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.

Bir başka Ankara DT oyuncusu Alper Tazebaş da “Polisler geldikten bir müddet sonra, eli sopalı, silahlı kişiler inşaat alanı tarafına gittiler. Polisler de onların yanına gitti, birlikte çay içtiler. Biz tabii bu duruma da tepki gösterdik. Bize ‘Tiyatro mu yapıyorsunuz lan siz?’ diye laf atmaya başladılar” dedi.

DT yönetimi de ağaç katliamının ardından sabahın erken saatlerinde soluğu bölgede aldılar. Burada keşif yapan Ankara DT Müdürü Şekip Taşpınar, Cumhuriyet’e, kooperatifin yürüttüğü inşaata ilişkin yürütmeyi durdurma kararı bulunduğunu belirterek, aynı kararı Ankara Valiliği ve kaymakamlığının da aldığını kaydetti.

Ancak tüm bu kararlara karşın araziye yine “hukuksuz bir şekilde” girildiğini belirten Taşpınar, “Yine yargıya başvuracağız. Hukukun üstünlüğüne inanıyoruz” diye konuştu.

Taşpınar, olayın ardından Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ile görüştü. Yaşar, Taşpınar’a yaptığı açıklamada, “Ağaç katliamı ve araziye kanunsuz bir şekilde girilmesi kabul edilemez. Merak etmeyin, Yenimahalle Belediyesi olarak zabıta ekiplerimizi olay mahalline yönlendirdik. Tespitler yapıyorlar. Söz konusu inşaat firmasının ruhsatı iptal edilecek” dedi.

Sanayi sitesi yapmak istiyorlar

DT’nin 60 yıldan bu yana kullandığı arazi, 2005 yılında, “küçük sanayi sitesi yapılması amacıyla” bir ölçümleme yapılmadan Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak tarafından SS İvme Yapı Kooperatifi’ne satılmıştı. Ancak arazinin satışında “aplikasyon (parselin ayrılması, birleşmesine aykırı durum) hatası” yapıldığı, bu nedenle de DT Genel Müdürlüğü’nün, Milli Emlak’tan bu yanlışın düzeltilmesini istediği belirtilmişti. Kooperatif de arazinin “aplikasyon hatasını” görmezden gelerek, onlarca ağacın bulunduğu alanı kendi sınırları içine dahil etmek istedi.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.