Tiyatro İyi Bir Şeydir Efendim

Pinterest LinkedIn Tumblr +

AKSAM2[Akasya Asıltürkmen’in Akşam Gazetesi’nde yayınlanan yazısını paylaşıyoruz…] Adana’dayım. Otel odasında oturmuş öyle ekrana bakıyorum. Hava güzel.  Yazıyı üç beş gün önce yazsaydım, Berlin’deyim diyecektim, pek de havalı olacaktı ama neyse. Evet, turne kuşu Akasya sahiden çok geziyor bu sene. Size gezilerimden ve oralarda edindiğim izlenimlerden de bahsedeceğim. Ayrıca sadece turneye değil, gurmeye de çıktım. Gezdiğimi gördüğümü, yediğimi içtiğimi paylaşacağım.

Geçen hafta Berlin’de iki oyun oynadık. Berlin’de olduğumuzu bilmeyenler vardır düşüncesiyle Elit ve Alsancak adında iki simit salonuna gittik. Türkler kadar turistler ve Almanlar da sevmiş simit konseptini. Birkaç günlük Berlin gezmesi yetmedi, yeniden turist olarak gideceğim o şehre. Bisikletle yeniden Berlin’in altını üstüne getireceğim.

Adana’ya gelince, tropik bir cennet burası. Baraj gölleri, nehirler, portakal çiçeği kokusu ve fıkır fıkır insanıyla yaşanacak şehir Adana (temmuz-ağustos hariç). Dün akşam Tarsus’taydık. Birazdan Kahramanmaraş’a doğru yola çıkıyoruz. ‘Her Yöne Doksan Dakika’ adlı oyunla turnedeyiz.

AH AFİFE! 

18. Yapı Kredi Afife (Jale) Ödülleri’nin adayları açıklandı. Arkadaşlarımdan takip ediyorum. Oynadığım oyunlardan biri ‘Kırmızı Yorgunları’ geçen sene aday olmuş, ben daha bu sene ekibe dahil olduğum için rahatım. Heyecan yok ama aday arkadaşım çok. Bu bile çok önemli. Şimdi küçücük tiyatro camiasında herkes bu adaylıkları konuşuyor eminim. Bu sene de Afife Jale Ödülleri, kulak dolduracak kadar yoğun bir ilgiyle takip ediliyor. Aday olan memnun, olmayan kızgın. Tavır alanlar da var, baş tacı edenler de.

Seneler önce Semaver Kumpanya’nın ilk oyunuM ‘Onikinci Gece’yle ‘Genç Kuşak Ödülü’ aldığımızdan beri benim ilgim pek yok. Şimdi bakıyorum, beraber tiyatroya başladığım arkadaşlarım jüride. Bizim kuşak yetkin artık. İçim bir tuhaf oluyor. Sevinç Erbulak, manevi ikizim dramaturg-yazar Aylin Alıveren, Artemis’in genel yayın yönetmeni Ilgın Sönmez var. Hepsi çocukluk arkadaşım neredeyse. Göğsüm kabarıyor. Afife Jale, onların da sayesinde arka sokaklara, küçük tiyatro salonlarına dalıyor. Yeni yeteneklerin deyim yerindeyse ayağına gidiyor. Daha bir iki yaşındaki tiyatrolar, bu prestijli ödül sayesinde adlarını hem tiyatro dünyasına hem de seyircilere ulaştırıyor. Zaten ödüllerin sebebi başka ne olabilir ki! Tiyatro camiası birbirini tanısın, motive olsun, sağlıklı bir tartışma ortamı oluşsun, insanlar biraz daha fazla tiyatro konuşsun.

Bakın sevgili yazı işleri müdürüm Zeynep Bakır’ın bile “Sadece tiyatro yazmam” diye diretmeme rağmen ilk isteği, Afife Ödülleri’ni yazmam oldu. Bence  eleştirilecek pek bir durum yok. Afife Tiyatro Ödülleri kendini yeniliyor her sene. Afife Jale jürisi yeni-eski demeden bir çok oyunu gidip yerinde izliyor ve kararını öyle veriyor. Herkesi mutlu etmek mümküm değil. Birileri seviniyor, birileri kızıyor. Bu kadar içinde gibi görünüp dışında olduğum başka bir alan da yoktur sanırım.

Şu anda Adana›dan bildiriyorum. Turnedeyim. Duygusalım. Uzun süre turneye çıkanlar bilir. Şarkıcı arkadaşım Göksel›le bir isim bile taktık bu duruma; turne basması! Her gün otel odalarına alışıyorsun, ertesi gün terkediyorsun. Yeni bir yer keşfetmenin sevinciyle, vedalaşmanın hüznünü birbirine katıyorsun.

ÇOK YAŞA AFİFE JALE 

Yolculuk hazırlığı yaparken Afife’yi düşünüyorum bir yandan. Eminim çoğunuz senelerce sahneye çıkmış, ömrü tiyatroyla dolu bir kadın hayal ediyorsunuzdur. Afife Jale, sahneye çıkan ilk türk müslüman kadın oyuncu. Çok kısa bir süre oyunculuk yapabiliyor. Sonra sahneye çıkma şartları iyice zorlaşıyor. Tiyatrodan ayrı kaldığı her geçen gün biraz daha bozuluyor ruh sağlığı ve bir daha sahneye çıkması mümkün olmuyor. Hücuma giden ilk asker gibi Afife, hemen vuruluyor. Ne tuhaf değil mi? Adı güzel, kendi güzel Afife yitip gitmiyor, kahraman gibi anılıyor. Çok yaşa Afife Jale!

Ben yüreğimdeki ödülü sahnede olmak isteyip çıkamayanlara ve Anadolu’nun bağrında tiyatro yapan tüm arkadaşlara veriyorum. Tiyatro iyi bir şeydir efendim. İyi seyirler!

Akşam

 

Paylaş.

Yanıtla