Tiyatrotem Übü Maratonu Koşacak!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatrotemMimesis Haber/İktidara gelmek ve iktidarda kalmak için her yolu deneyen zalim Übü’nün hikayesi! Tiyatrotem, Alfred Jarry’nin iki ayrı oyunundan hareketle oluşturduğu ve birbirinin devamı olan iki oyunu aynı gün içinde arka arkaya oynayarak 29 Nisan 2014 salı günü kendi halinde bir “maraton”  koşmaya hazırlanıyor.

Tiyatrotem’in Jarry’nin Kral Übü adlı oyunundan hareketle oluşturduğu Alem Buysa Kral Übü, Nisan 2004 tarihinde prömiyer yapmış bir gösterim. Bir hayali ile bir maddahın, yardağın yardımıyla Alfred Jarry’nin kaleme aldığı hikâyeyi kendi mecralarında anlatma, aktarma hevesleri üzerine kurulu oyunda, hikâye anlatma ve gölge oyunu teknikleri iç içe kullanılıyor. Oynandığı dönemin siyasi koşulları bağlamında güncel göndermelerle yüklü oyunda Şehsuvar Aktaş, Bilge Gültürk ve Ayşe Selen, hem gölgeleri oynatıyor hem kendileri oynuyorlar; bir yandan da tekerliyorlar. Oyunun dramaturgisi Çetin Sarıkartal’a ait.

Aradan geçen yaklaşık on yılın ardından tiyatrotem bu kez de Jarry’nin Zincire Vurulmuş Übü adlı oyunundan hareketle Gündüz Niyetine adlı bir gösterimle Şubat 2013’te seyirci karşısına çıktı. Gündüz Niyetine iki “hayalbazın”, sözüm ona topluca kötü bir rüya görmüş olan seyircilerine, Alfred Jarry’nin oyunundan sahneler aktararak bu rüyayı hayra yorma gayreti üzerine kurulu. Yine hikâye anlatma, gölge oyunu tekniklerinin iç içe geçirilerek kullanıldığı oyunun çevirisi, dramaturgisi ve metin düzenlemesi, sahne tasarımı Şehsuvar Aktaş ve Ayşe Selen’e ait. Oyunda yine bu ikili rol alıyorlar.

Orantısız güç, yolsuzluk, nüfuz ticareti, iktidar sapması, otokrasi gibi kavramların gündelik hayatımızda sıradanlaşmasına yol açan güncel olayları göz önünde bulundurarak Nisan 2014’te Übü Maratonu’nu koşmaya niyetlendik. Tiyatrotem

Tarih:
29 Nisan 2014 Salı

Saat:
14.00 Alem Buysa Kral Übü
19.00 Gündüz Niyetine

Yer:
Ankara Üniversitesi, DTCF Tiyatro Bölümü, Melahat Özgü Sahnesi

Paylaş.

Yanıtla