30 Yıldır Unutulmayan Festival

Pinterest LinkedIn Tumblr +

10150555_528647707245801_3009964689832662935_n1[Ziya Tıkıroğlu’nun bu sene 30. yapılan Denizli Amatör Tiyatro Festivali’nin tarihiyle ilgili yazmış olduğu ve denizlihaber.com’da yayınlanan yazısını paylaşıyoruz.] Belki 30 yıldır değil, ama otuzuncu defa demek daha doğru olacaktır. Her ne hal ise, sürekli 29 yıldır ve 30.cu defa tekrarlanan Denizli Amatör Tiyatro Festivali başlatıldığı yılda olduğu gibi yine bu yıl da Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Bu yıl 04 Mayıs günü başlatılan tiyatro festivali, 11 Mayıs günü Belediye Şehir Tiyatrosu çalışanlarının sahnelediği (Duvarların Ötesi) adlı oyunla sona erdirilmiştir. Bu amatör tiyatro festivalinin ara verilmeden 29 yıldır sürdürülmüş olması ayrı bir mutluluktur. Bu mutluluğu yaşattıkları için, gelmiş geçmiş başkanlarımız ve çalışanlarına ne kadar teşekkür edilse yeridir.

Bu festivalin temellerini 29 Yıl önce, yine bir Mayıs ayında atmıştık. Tabi o zamanlar Denizli’de bu tür olayların hiçbir altyapısı ve deneyimi olmadığı gibi, Belediye bünyesinde böylesi konulara el atacak hiçbir ilgili de yoktu. Bugünkü festivali o zamanlar bir şenlik havası içerisinde başlatmıştık. Hiçbir desteği ve imkânları olmadan bir şeyler üretmeye çalışan Sadık Aslankara’nın DE-Tİ adı altında sürdürmeye çalıştığı tiyatro çalışmalarına omuz vermiş, el ele vererek 1985 yılı mayıs ayı içerisinde (DE-Tİ-ŞEN) adı ile ilk Amatör Tiyatro Şenliği’ni başlatmıştık. Zaman içerisinde bazı yıllar çeşitli atraksiyonlarla bu atılım revize edilmek istenmiş olsa da, ulusal çerçevede başlatılan bu aktivite bugün, uluslar arası festival boyutuna ulaşabilmiştir. Dile kolay, 30.cu defa ve 29 yıldır sürdürülen bu çok anlamlı çalışmalar sayesinde Denizli’de tahminen 600 sayıda oyun sergilenmiş, yurt içi ve yurt dışından 450 civarında ekip şehrimize kadar gelerek tiyatro oyunları oynamışlar ve böylece 250-300 bin Denizlili, amatör çalışmalarla tiyatro olayının temellerini izleme fırsatı bulabilmişlerdir.

ic-1271984 Yılında göreve geldiğimizde Denizli’de, bir toplantı salonu bile yoktu. İlk etapta Çatalçeşme Parkı içinde ilkel bir örtü halindeki işçi yemekhanesi ve nikâhlar için kullanılan bina, nikâh salonu ve oda tiyatrosu olabilecek şekilde restore edilip, 1985 yılında amatör tiyatroculuğun ilk adımını atabilmiştik.ic-226

Bu ilk Tiyatro şenliği vesilesiyle, şimdi isimlerini bile hatırlayamadığım pek çok ünlü sanatçı, düşünür ve yazar Denizli’ye gelmişler ve bu anlamlı girişimimize destek vermişlerdi. Bunun ne kadar yerinde ve gerçekçi bir girişim olduğu, bugün daha iyi anlaşılmaktadır. Bu tür olaylar, belediyelerin rutin hizmetleri kadar, hatta o hizmetlerden de önemli olduğu açıktır. İlk Amatör Tiyatro Şenliği başlatılırken önce bu salonda bir panel düzenlenmiş ve olayın önemi ilgilenenlere ilk ağızdan anlatılmaya çalışılmıştı.

Her zaman olduğu gibi bu tür olaylar, hep halka açık olarak yapılıp gelmiştir. Ama biraz da konu ile ilgisi olanların katılımı sağlanmış olsa daha mantıklı ve daha iyi olmaz mıydı diye düşünürüm. Bu güzel olayın başlangıcını gerçekleştirip, 4 yıl süreyle sağlam temellere oturtmaya çalışan birisi olarak, bir davet beklemek hakkım değil mi? Festivali dev reklam panolarından öğrenmenin ezikliğini yaşadım. Her neyse, önemli olan, bu çok anlamlı olayın ciddiye alınıp devamının sağlanmış olmasıdır. Bunun için tüm emeği geçen ilgililere sonsuz teşekkürler ederim. Sağ olsunlar.

Denizlihaber.com

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.