Dağ Tiyatrosundan Yeni Bir Oyun: Tas

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1615852711d075052770ccde99aabe05_Tas(1)Uzun yıllardır ‘Şehit Sefkan Kültür ve Sanat Akademisi’ bünyesinde dağ tiyatrosu çalışmalarını yürüten tiyatrocu gerillalar yeni oyunları “Tas”ı, izleyiciler ile buluşturdu. Dağ tiyatrosunun öncülerinden olan ve yaşamını yitiren tiyatrocu gerilla Yekta Herekol’un yaşamını ve tiyatroya yaklaşımını işleyen oyun, gerillalar tarafından büyük bir beğeni ile karşılandı.

27 Mart 2004 tarihinde Halep’te Kürt Halk Önder Abdullah Öcalan ve Kürt Halkı üzerinde yürütülen komployu protesto etmek için bedenini ateşe veren gerilla tiyatrocu Yekta Herekol anısına sahnelenen Tas adlı tiyatro oyunu Medya Savunma Alanlarında başlatılan turnesi sona erdi.

Nisan ayı boyunca birçok alanda gerillanın izlediği “Tas” oyunu Herekol’un Kürt özgürlük hareketi içerisindeki tiyatro sanatı için verdiği mücadele, tiyatroya yaklaşımı ve yaşam duruşunu konu ediniyor.

Oyun, Herekol’un yaşamının yanı sıra toplumun ahlaki ve kültürel değerlerine de vurgu yapıyor. “Sanat, toplum içindir, toplumun aynasıdır” mesajını veren dağ tiyatrocuları tiyatro sanatının bu güne kadar gelişinde yaşanan sorunları işliyor.

Dağ tiyatrocuları, oyunlarında tiyatronun mekanlarla sınırlanamayacağının mesajını veriyor. Medya Savunma Alanlarında bulunan Zap, Gare, Kandil, Xinerê, Xakurke, Zağros, Avaşîn’ın bölgelerinin yanı sıra 17 alanda sahnelenen oyunu yüzlerce gerilla izledi.

Gerillaların büyük beğenisini kazanan oyun uzun bir turnenin ardından sona erdi. Dağ tiyatrosunda yer alan gerillalar tiyatro çalışmalarını sürdürmek için kendi alanlarına döndü.

Fıratnews

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.