Dört Kadın Yazardan Aşk & Faşizm

Pinterest LinkedIn Tumblr +

askvefasizmyeniMimesis Haber / GalataPerform ekibinin genel sanat yönetmeni olan Yeşim Özsoy Gülan’ın 19. İstanbul Tiyatro Festivali için tasarladığı yeni oyunu, Aşk & Faşizm’de Gianina Carbunariu, Linda Mclean ve Helena Tornero’yu biraraya getiriyor. Oyun 21 ve 22 Mayıs tarihlerinde Moda Sahnesi’nde oynandı ve önümüzdeki sezonda da tekrar seyirci karşısına çıkacak.

İstanbul Tiyatro Festivali ortak yapımı olarak İstanbul Cervantes Enstitüsü ve Dimitri Cantemir Romanya Kültür Merkezi’nin katkılarıyla üretilen Aşk & Faşizm’in yönetmenliğini ve kurgusunu Yeşim Özsoy Gulan üstlenmiş. Sezin Bozacı, İncinur Daşdemir, Evrim Doğan, Burcu Halaçoğlu, Sanem Öge, Özlem Saraç, Elif Ürse ve Selin Zafertepe’den oluşan grup, dört farklı hikayede yer alan ana karakterlerin yanısıra hikayelerdeki yan karakterleri de canlandırıyor. Yalın bir sahnelemenin kullanıldığı oyunun ışık ve mekan tasarımını Yüksel Aymaz yapmış, müzikler ise John Pienge’e ait. Tasarımı Yeşim Özsoy Gülan ve Ferdi Çetin’e ait olan oyunda kostümler, sahne geçişlerinin hızlı yapılabilmesini sağlamış.

Bir kadının babası, annesi, Tanrı ve toplumla hesaplaştığı, Linda Mclean’in “Tenin Tuttuğu” oyununu Ferdi Çetin çevirmiş. Ferdi Çetin aynı zamanda oyunun dramaturjisini de üstlenmiş. Program dergisinde dramaturjide getirilen yorumla, “… kadınların ve dolayısıyla görmediğimiz erkeklerin üzerinde bir sistem olduğunu ve bu sistemin her iki cinsiyeti de belli ölçülerde yitmeye mahkum bıraktığı…” notu düşülmüş.
Gianina Carbunariu’nun yazdığı “Her Yerde Metro” oyununda metroda seyahat eden “kuzey yakalı” bir kadının annelik, göçmenler ve kadınlar hakkındaki düşüncelerini anlatırken, Yeşim Özsoy Gülan’ın Merve Pehlivan’ın hayatı ve mektuplarından yola çıkarak yazdığı “Kurtlarla Yürüyen Kadınlar” başörtülü bir kadının sevgilisi, ailesi ve toplumla olan karşılaşmasını konu ediyor. Helena Tornero’nun “Şımarık” oyununda kadın bedenine dair yaklaşımlar tartışma konusu ediliyor.

İletişim: www.galataperform.com / 0212 2439991

Oyunun yönetmeni Yeşim Özsoy Gülan ile yaptığımız söyleşiyi okumak için tıklayınız.

Piri Kaymakçıoğlu / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla