Fikir Şiddeti Taarruzu Altındayız

Pinterest LinkedIn Tumblr +

korku[Nalan Kaya’nın Zaman gazetesinde çıkan haberinin bir kısmını yayınlıyoruz.] Maruz kaldığımız şiddet türlerini üçleme şeklinde sahneleyen Tiyatro Artı’nın son oyunu ‘Kalem’in prömiyeri 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında yapılacak. Daha önce kadına (Ayna) ve çocuğa yönelik şiddeti (Şeker) ele alan ekip, bu kez ağırlığını artık günden güne daha fazla hissettiren fikre yönelik şiddeti sorguluyor.

Kadına, çocuğa ve fikre şiddet… Gün geçmiyor ki, bir şiddet haberiyle karşılaşmayalım. Her an her yerde taarruz altındayız. Kadınlar öldürülüyor, dövülüyor, sadece büyük şehirlerde değil, ülkemizin her yerinde çocuklar şiddete maruz kalıyor. Ve elbette fikirlere tahakküm ediliyor. Üç şiddet türü de artık dozunu artırmış durumda. Bakınız Soma! Madende yaşanan patlamanın, acıların ve can kayıplarının tekme, tokat faciasına nasıl dönüştüğü ortada. Farklı ve deneysel oyunlarıyla bilinen Harbiye’deki Tiyatro Artı, ilkini 2012’de sahneye taşıdığı şiddet üçlemesinin üçüncü oyunu, fikre yönelik şiddeti anlatan Kalem’i izleyici ile buluşturmaya hazırlanıyor. 5 Haziran’da sona erecek olan 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nde prömiyeri yapılacak tek perdelik Kalem, yerli oyunlar arasında dikkat çekiyor.

Festival kapsamında 3-4 Haziran’da Salon İKSV’de sahnelenecek olan Kalem’de, “Karşılaştığımız ya da yaşadığımız bir olayı içsel olarak nasıl değerlendiririz?”, “Bize öğretilenlerle o olayı dışarıdan nasıl değerlendiririz?” gibi soruların cevabı verilmeye çalışılıyor. Bir dönem fikri ve siyasi çalışmalara katılan, yaşadığı bir olaydan sonra inancını yitiren ve kendini toplumdan izole etmeye karar veren oyunun ana karakteri (adı sanı yok), insanları sevmeye, topluma karışmaya karar verir. Taksim metrosundan indikten sonra İstiklal Caddesi’ni yürüyerek, orada gördüklerini hem toplumsal öğretilerle hem de hissettikleriyle muhakeme eder.

Haberin tamamına aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

Nalan Kaya / Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.