İstanbul Tiyatro Festivali On Dokuzuncu Kez Perde Açıyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatro530x340logosuzİstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 19. İstanbul Tiyatro Festivali, 2004 yılından bu yana Koç Holding Enerji Grubu Şirketleri Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. 9 Mayıs-5 Haziran tarihleri arasında sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan 19. İstanbul Tiyatro Festivali, yurtdışından 7, Türkiye’den 33 tiyatro, dans ve performanstan oluşan 100’e yakın gösterim sunacak.

On dokuzuncu İstanbul Tiyatro Festivali, 9 Mayıs Cuma akşamı Grzegorz Jarzyna’nın yönettiği “Ne Yaptıysak Nafile…” başlıklı oyun ile başlıyor. 5 Haziran tarihine kadar devam edecek festival programında yurtdışından

7, Türkiye’den 31’i seyirciyle ilk kez buluşacak 33 tiyatro, dans ve performans yer alıyor.

Festival kapsamında 1 ay boyunca 13 farklı mekânda sahnelecek 100’e yakın gösterinin yanı sıra ünlü konukların ve uzmanların katılacağı ücretsiz söyleşi, gösteri, film ve belgesel gösterimleri ile atölye çalışmaları da gerçekleştirilecek. 19. İstanbul Tiyatro Festivali programıyla ilgili tüm bilgilere tiyatro.iksv.org adresinden ulaşabilirsiniz.

Festival, Polonya’nın Genç ve Yenilikçi Yönetmeni Grzegorz Jarzyna’nın Oyunlarıyla Başlıyor

İstanbul Tiyatro Festivali’ne, 2014 yılının Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerin tesisinin 600. yıldönümü ile ilgili kutlamaların kültür programı çerçevesinde, Polonya tiyatrosunun genç ve yenilikçi yönetmenlerinden Grzegorz Jarzyna, Ne Yaptıysak Nafile… ve Nosferatu adlı iki oyunu ile konuk oluyor.

Festival, Grzegorz Jarzyna’nın yönettiği, Polonya edebiyatının ödüllü yazarı Dorota Maslowska’nın yazdığı etkileyici oyun Ne Yaptıysak Nafile… ile başlıyor. Ne Yaptıysak Nafile…, ENKA Vakfı sponsorluğunda 9 Mayıs Cuma ve 10 Mayıs Cumartesi akşamları 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Ne Yaptıysak Nafile…oyununda yazarın popüler kültür ve ulusal stereotiplerden, reklamların, dergi ve günlük gazetelerin yalan dolu dilinden yola çıkarak oluşturduğu metin dünyanın korkunç gerçeğine dönüşüyor.

TR Warszawa topluluğu tarafından sahnelenen oyunda, yönetmen Grzegorz Jarzyna, ustaca bir hokkabazlıkla gerçekdışı olgularla istediği gibi oynuyor. Sosyalizmin adının bile anılmadığı fakat kapitalizmin tüm gerçekliklerinin gözler önüne serildiği oyun, TR Warszawa ile Berlin Schaubühne am Lehniner Platz ortak yapımcığında sahnelenecek. 9 ve 10 Mayıs’ta, oyunun ardından yazar Dorota Maslowska da seyircilerin sorularını yanıtlayacak. 31 yaşındaki genç yazar Maslowska, eserlerinde sergilediği pesimistik ve ironik dünya algısı ve dili olağanüstü kullanım şekliyle tanınıyor.

Festivalin “Onur Ödülü” Grzegorz Jarzyna’ya

Bugüne kadar sahnelediği oyunlarla birçok ödüle layık görülen Grzegorz Jarzyna’ya, 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin Onur Ödülü, 9 Mayıs Cuma akşamı Ne Yaptıysak Nafile… oyununun gösteriminden sonra takdim edilecek. 1998 yılından itibaren TR Warszawa’nın sanat yönetmenliğini üstlenen Grzegorz Jarzyna, aynı zamanda 2006’da başladığı kurumun genel müdürlüğü görevini de sürdürüyor. Klasik tiyatro yapıtlarının oldukça cesur denilebilecek yeni uyarlamalarıyla ünlenen Grzegorz Jarzyna, Avrupa’nın tanınmış romanlarını Varşova’da sahneye uyarlaması ve güncel “kışkırtıcı” metinleri sahnelemesiyle tanınıyor.

Polonya Tiyatrosu Üzerine Söyleşi ve Film Gösterimi

Grzegorz Jarzyna, festival izleyicisiyle ayrıca 11 Mayıs Pazar akşamı 17.30’da başlayacak bir söyleşide buluşacak. Yönetmenin The Tropical Craze’den bölümlerin gösterileceği söyleşide, katılımcılar, sorularıyla hem Jarzyna’yı hem de son dönem Polonya tiyatrosunu daha yakından tanıma fırsatını yakalayabilecekler. Söyleşinin ardından Grzegorz Jarzyna’nın Edinburgh Festivali’nde büyük beğeni toplayan oyunu 2007: Macbeth’in de DVD gösterimi ücretsiz yapılacak. Katılım için, rezervasyon@iksv.org adresine e-posta göndererek onay almak gerekiyor.

Grzegorz Jarzyna’nın yazıp yönettiği “Nosferatu”,

13 Mayıs Salı ve 14 Mayıs Çarşamba akşamları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde

Grzegorz Jarzyna’nın yazıp yönettiği ve TR Warszawave Teatr Narodowy tiyatrosunun sahneleyeceği bir diğer oyun ise Nosferatu olacak. Grzegorz Jarzyna’nın Bram Stoker’ın gotik öyküsü Dracula romanından esinlenerek sinemanın görsel öğeleriyle zenginleştirerek sahneye aktardığı oyunda gerçeklik ve bilinçaltı arasında yaşanan gelgitler sahne diliyle ortaya koyuluyor. Popüler kültürün ikonuna dönüşen Dracula ve vampir öykülerinin bu kez tiyatro sahnesinde farklı bir dille seyircinin karşısına çıkacağı Nosferatu, 13 ve 14 Mayıs tarihlerinde 20.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde olacak.

Festival Biletleri  

 On dokuzuncu İstanbul Tiyatro Festivali biletleri Biletix satış noktaları, Biletix Çağrı Merkezi (0216 556 98 00), Biletix web sitesi (www.biletix.com), Ana gişe İKSV’den (10.00–18.00 saatleri arasında açık olan ana gişe Pazar günleri kapalıdır) alınabiliyor.

Biletler, gösterim günlerinde gösteriden 2 saat önce etkinlik mekânındaki gişeden de alınabilir. Lale Kart sahipleri festival biletlerinde %20–25 oranındaki “Lale üyelerine özel indirim”lerden yararlanabilecekler. Bilet alımlarında kredi kartı da geçerli olacak ve her gösteride tam biletlerin yanı sıra öğrenciler için indirimli bilet de satılacak.

On dokuzuncu İstanbul Tiyatro Festivali broşürü İKSV’den (Nejat Eczacıbaşı Binası Sadi Konuralp Caddesi No:5, Şişhane) ve Biletix satış noktalarından temin edilebilir.

Ayrıntılı bilgi için: tiyatro.iksv.org ve  turkiye.culture.pl/tr

Paylaş.

Yanıtla