Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri – 2014

Pinterest LinkedIn Tumblr +

marla-singer_78932Mimesis Haber / Bu yıl 3- 25 mayıs arasından düzenlenen İstanbul Amatör Tiyatro Günleri  kapsamındaki Kültürel Çoğulcu Günler seyirci ile buluşmak için geri sayıma başladı. Kültürel Çoğulcu Günler kapsamında ilk gün, edebiyatçı ve oyun yazarı olarak Osmanlı Ermeni edebiyatının önemli ismi haline gelmiş Yervant Odyan’ın anısına düzenlenecek olan panel ile başlayacak. Yervant Odyan, Çok üretken bir yazar olarak kariyerine başladığı İstanbul’dan 24 Nisan 1915’te Osmanlı hükümetinin yaptığı hukuksuz tutuklamalar nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı ve pek çok Ermeni aydınının katıldığı bir “ölüm kafilesi” içerisinde Suriye’ye sürüldü.

Panelin konuşmacıları, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Mehmet Fatih Uslu ve Özyeğin Üniversitesi’nden Murat Cankara olacak. Etkinlik, Berberyan Kumpanyası’nın ve Tiyatro Boğaziçi’nin gerçekleştireceği okuma tiyatrosu ile devam edecek.

İkinci gün ise Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi’nde Deneysel Sahne,  Moliere’in “Nexweşê Nexweşiyê”  oyunu ile karşımıza çıkacak. Şenlik günü, Sovyet Kürt Tiyatrosunun önemli isimlerinden Şalîko Bêkes ile sohbet, söyleşi niteliğinde devam edecek. Sovyet Kürt tiyatrosunun önemli isimlerinden Bêkes , tiyatro hayatına Rusça tiyatro yapan bir grupta başladı. Bêkes, Sovyetler Birliği desteği ve resmi statüyle bir Kürtçe tiyatro topluluğu kurdu. Kültürel Çoğulcu Etkinlik, Teatra Sî’nin  Şalîko Bêkes’e ait olan Kurd û Tûtû oyunu ile son bulacak.

 Kültürel Çoğulcu Tiyatro Günleri’nin detaylı programı ise şöyle:

1. Gün: Yervant Odyan Anısına

Tarih: 3 Mayıs Cumartesi

Yer: İstanbul Ü. Konferans ve Kongre Salonu

Saat: 15.00-17.00

Panel: Bir Edebiyatçı ve Oyun Yazarı Olarak Yervant Odyan

Konuşmacılar: Mehmet Fatih Uslu (İstanbul Şehir Üniversitesi) ve Murat Cankara (Özyeğin Üniversitesi)

Okuma Tiyatrosu: Berberyan Kumpanyası ve Tiyatro Boğaziçi

 

2. Gün: Kürtçe Tiyatro

Tarih: 4 Mayıs Pazar

Yer: Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi

 15:00 – Oyun: Nexweşê Nexweşiyê – Moliêre – Deneysel Sahne

16:00 – Şalîko Bêkes ile Sohbet

18:00 – Oyun: Kurd û Tûtû – Şalîko Bêkes – Teatra Sî

Paylaş.

Yanıtla