Fener ve Balat’ta Tiyatro Parkuru: “Nereye?”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

2Mimesis Haber / Schering Stiftung ve MitOst Derneğinin düzenlediği kultur-im-dialog.moe proje yarışmasının 2013 galibi olan ve bir tiyatro parkuru olarak oluşturulan ”Nereye?”, İstanbul’un Fener ve Balat semtlerinde yaşanan göç ve terkedişlerin ardında bıraktığı izlerin peşinden giden tiyatral bir soruşturmadır. Fikir 2013 yılında Şule Ateş tarafından düzenlenmesi planlanan açıKalan@Balat projesi kapsamında geliştirilmiştir. Oyunun buluşma noktası Cafe Hanımeli Akçin Sokak Balat No:3, Fener olup katılım ücretsizdir. Oyununun 24 Mayıs Cumartesi gösterimine yer kalmadığından 25 Mayıs Pazar 13.00’e ek gösterim konmuştur. Katılmak isteyenler 23 Mayıs 2014 tarihine kadar buromilk@gmail.com’a email atabilirler.

”Nereye?”nin konusu Fener ve Balat, 20‘inci yüzyılın ilk yarısına kadar İstanbul’un Ermeni, Rum ve Yahudi sâkinlerinin yerleştiği bir muhit idi. Semte 70‘li yıllarda Karadeniz Bölgesi’nden gelenler yerleşmiş, onlardan sonra da gitgide unutulmaya ve yıkılmaya yüz tutmuş Fener ve Balat’ı Kürtler ve Romanlar mesken edinmişler. Bütün bu göçler, Fener ve Balat’ı gizemli bir hâle getirirken, bölge oradan oraya savrulan semt sakinlerinin travmatik şekilde yaşadıkları tecrübelerden dolayı hüzünlüdür. Semtteki sosyal ve kültürel yaşam, bugün kentsel dönüşüm projelerinin tehdidi altında. Her şeye rağmen nesiller boyu süregelmiş bu kozmopolit kültürün izlerine rastlamak hâlâ mümkün.

“Nereye?”nin anlatıcıları günlük hayatın ustaları: Balat’ın son Ermeni sakini, Yoakimion Rum Kız Lisesi‘nin son öğrencilerinden biri, Balat Hanımeli Cafe’nin sâhibi, Yahudi huzurevinin yöneticisi… Anlatıcılarımızla yaptığımız söyleşilere dayanarak Fener ve Balat’ın tarihine onların gözünden bakmak istiyoruz. Anlatıcılarımız nereden gelmişler, nasıl yaşıyorlar? Nereye yerleştiler, bundan sonraki evleri neresi olacak? Bundan sonra bir yere gitmek zorunda kalsalar yanlarına neler alacaklar? Geriye neler bırakacaklar? “Nereye?” parkuru boyunca birbirinden farklı mekânlarda kahramanlarımızla karşı karşıya geleceksiniz. Onların anlatacağı hikâyeler, parkurun katedeceği yol ve görülecek mekânlar sayesinde yepyeni tecrübeler edineceksiniz.

Oyun: Büro Milk tiyatro grubu
Berlin konsept ve yönetmen: Çağla İlk | Silvina Der-Meguerditchian
Dramaturji: Paulina Papenfuß
Araştırma: Urszula Wozniak | Güleren Eren
Proje yürütücüsü: Çağla İlk
Proje asistanları: Zeynep Titizer | Güleren Eren
Film: Silvina Der-Meguerditchian

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.