Sevgili Doktor – SOMA’ya Destek Oyunu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

10253932_690204184372881_4656309311003084323_nBoğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (BÜO), 2013-2014 eğitim prodüksiyonu olarak Anton Çehov’un öykülerinden, oyunlarından ve hayat hikayesinden esinlenen bir kolajla, Sevgili Doktor oyununu Soma’ya destek amacıyla oynuyor.

25 Mayıs 2014 Pazar, 19:30 Boğaziçi Üniversitesi Garanti Kültür Merkezi

Oyunun Künyesi:

40’lı yaşlarında, verem illetine tutulmuş, hayatının son demlerinde bir doktorun çalışma odasına misafir oluyoruz: Anton Çehov. Yazıp çizmeye lise yıllarında hazırladığı okul gazetesi ile başlamış ve bu yaşına kadar pek çok öykü ve oyun yazmış. Hayatını sürekli eşinden, dostundan ve tanıdıklarından uzak geçiren bu adam, meramını hep mektuplarıyla anlatmış ve bolca mektup biriktirmiş: Çocukluğunda anlattığı bozkır hikayeleriyle kendisine ilham veren annesinden, Moskova’da tiyatroyu beraber keşfettiği kuzeni Mişel’den, dönemin ünlü oyuncularından biri olan eşi Olga’dan, öykücülüğünü gün yüzüne çıkaran yayıncısı Leikin’den, yazar dostları Tolstoy ve Gorki’den ve Moskova Sanat Tiyatrosu’nun kurucuları Stanislavski ve Dançenko’dan mektuplar… Henri Troyat da bu mektuplardan bir hayat hikayesi oluşturmuş, adına da Mektupların Söylediği demiş. Biz de mektupların söylediğini dinleyip Çehov’un yazarlık serüveninin peşine düştük. Yolda da gördük ki kendisi öyküden öyküye 19. yüzyıl Rusya’sının kocaman bir tablosunu çizmiş inceden inceye, alçakgönüllülük ve dürüstlükle… Kent ve köylerin günlük yaşamında gülünç alışkanlıklarını gözlemlediği kişileri, mesela köylüleri, toprak kölelerinin özgürlüklerine kavuşmasıyla yarı yarıya yıkıma uğramış köy soylularını, büyük ve saf hayallere sahip üniversite öğrencilerini, düş kırıklığına uğramış profesörleri, talihsiz doktorları, hesap defterlerine sımsıkı sarılan esnafları, toplumda bozuk para muamelesi gören memurları ve bir banknot kadar değerli olan generalleri anlatmış öykülerinde…

“Bir yazar dostum, öykülerimden birini fazla sıradan bulmuş, sayfalarca eleştirmiş. Öykülerimde hep günlük yaşamı, gri ve renksiz insanları anlattığımı söyleyerek beni eleştirenler, hep Yunan Trajedilerindeki gibi tanrıların, kralların, soyluların peşinden gitmemi istediler herhalde. Halbuki, basit insanlara karşı, kahraman olmadıkları için kin beslemek, dünyaya küskün, dar görüşlü kimselerin işidir…”

BÜO, Neil Simon’ın Sevgili Doktor kolajında yer alan Aksırık, Biçare Kadın ve Oyunculuk Sınavı sahnelerinin yanı sıra Anton Çehov’un Vodvil ve Mahkeme Kaleminde adlı öykülerini de sahneleştirdi ve bütün bu öyküleri, Anton Çehov’un nasıl yazmış olabileceğini hayal ederek onun gözünden ve sözünden anlattı.

Bilet fiyatları, yardım oyunu olmasından dolayı minimum 10 TL olarak belirlenmiştir.

İletişim: 0 538 548 18 28 – 0 536 710 65 12

Paylaş.

Yanıtla