Sokak Tiyatrosuyla Kültür Köprüsü Kuruluyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

1576914İngiltere Winchester Üniversitesi, Fransa Brest Üniversitesi ve Türkiye’den Anadolu Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttükleri Uluslararası İşbirlikleri ve Sokak Tiyatrosu Projesi kapsamında bir grup öğrenci, Antalya’nın Manavgat ilçesinde gazete kağıtları ile bedenlerini kaplayarak ‘Kağıttan İnsanlar’ isimli sokak tiyatrosunun provalarını yaptı.

Manavgat Cumhuriyet Meydanı bugün farklı bir etkinliğe sahne oldu. İngiltere Winchester Üniversitesi, Fransa Brest Üniversitesi ve Türkiye’den Anadolu Üniversitesi’nin ortaklaşa yürüttükleri Uluslararası İşbirlikleri ve Sokak Tiyatrosu Projesi kapsamında bir grup öğrenci, ‘Kağıttan insanlar’ isimli sokak tiyatrosunun provalarını yaptı. Asıl gösterilerin ilkinin yarın saat 12.00’de Manavgat Cumhuriyet Meydanı’nda, ikincisinin yine yarın saat 17.30’da Oymapınar Mahallesi’nde gerçekleştirileceğini söyleyen Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Gökdağ, Anadolu Üniversitesi’nin Side’de antik kent kazılarının ardından sokak tiyatrosu ile de Manavgat halkı ile birlikte olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Gökdağ, Anadolu Üniversitesi’nin de içinde olduğu Uluslararası İşbirlikleri ve Sokak Tiyatrosu Projesi ile kültürler arası diyalog kurduklarını ifade ederek, “İngiltere Winchester Üniversitesi’nden 15 öğrenciden oluşan sokak tiyatrosu, Fransa Brest Üniversitesi’nden kültür yöneticiliği ve medya bölümü öğrencilerinden 15 kişi, ayrıca Fransa’dan üç adet profesyonel müzisyen, Anadolu Üniversitesi, Winchester Üniversitesi ve Brest Üniversitesi’nden profesörler buradalar. Side’de bu projeyi hayata geçirmek için bir araya geldik. Bu proje kapsamında çocuklara sokak tiyatrosu konusunda eğitim verdik. Bu eğitimlerin ardından bir sokak tiyatrosu gösterisi çıkardık” diye konuştu.

Proje Başkanı Winchester Üniversitesi Sokak Tiyatrosu Bölümü Başkanı Prof. Dr. John Lee ise, kültürler arası köprü kurduklarını belirterek, “Uluslararası bir grubun bir araya gelerek belli temalarda çalışarak bir şeyleri paylaşma noktasında bir araya gelindi. Gösterimiz kağıt insanlar üzerine, gördüğünüz üzere bedensel olarak bir hareket var, müzik var. Proje farklı ülkelerin insanlarının bir araya gelmesini ve birbirlerini keşfetmelerini amaçlıyor. Fiziksel tiyatroyu kullanarak farklı kültürdeki insanların birbiri ile iletişim kurmasını sağlıyoruz. Şu anda biz bir şeyleri keşfediyoruz.

Farkındaysanız sokaktayız, bu çok önemli. Bir binada, tiyatro sahnesinde değiliz, çünkü bizi bir araya getiren güç sokak sanatları. Fransızların sokak tiyatrosu üzerine çok uzun bir geçmişi var. İngiltere’de de yeni yeni gelişmeye başladı. Bu yeni neslin harika bir birlikteliği ve birbirlerinden bir şeyler öğreniyorlar. Bu proje Avrupa Birliği tarafından da desteklendi” diye konuştu.

Arif Kaplan / İHA

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.