Soytarıların Gözünden Kral Lear…

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kral-learMimesis Haber / Altıdan Sonra Tiyatro ve Pangar’ın ortak yapımı ‘Kral (Soytarım) Lear’ Üsküdar Tekel Sahnesi’nde sahnelendi.

Oyun soytarıların gözünden bir Kral Lear öyküsünün anlatımını içeriyordu. Bilindiği üzere oyununun orijinalinde sivri dilli soytarı karakteri oyunun bir yerinde kaybolur ve adından da bir daha söz edilmez. İşte oyun, terki diyar eyleyen bu soytarı, eğer Kral Lear öyküsünü soytarı dostları ile birlikte anlatsaydı ne olurdu fikri üzerine kurulmuş…

Soytarılar Kral Lear oyununu aynı metinle fakat grotesk ve protest bir üslup içerisinden anlatırlar. Fakat oyunun sonlarına doğru “Usta Soytarı” öykünün özgün halindeki gibi oyundan ayrılır ve “çırak” soytarılar bu kederli hikâye ile baş başa kalırlar. Artık hikâyeyi anlatmak güçleşmiştir. Ve Kral Lear’ın o bildiğimiz trajik sonu soytarılarımız tarafından tiksinerek, kınayarak ve çoğu zaman da acı çekerek tekrarlanmış olur.

Sekiz oyuncu ve iki müzisyenden oluşan kadroda Kral Lear karakterini Güven Kıraç, kralın büyük kızı Gonoril’i Demet Evgar, ortanca kızı Regan’ı ise Sezin Akbaşoğulları oynuyor. Albany Dükü’nü ve Gloucester Kontu’nu oynayan Okan Yalabık aynı zamanda bateri çalarak müzisyen kadroya destek oluyor. Gloucester Kontu’nun büyük oğlu Edgar rolünde Umut Kurt, kontun gayri meşru oğlu Edmund rolünde ise Berkay Ateş yer alıyor. Tomris İncer ise özgün metindeki soytarı rolünde…  Kralın küçük kızı Cordelia ise soytarının elindeki bir kukla ile temsil ediliyor.

Elbette şunu da belirtmek gerek: Soytarılar bazen birbirlerinin maskelerini yani rollerini de devralabiliyorlar. Örneğin Kral Lear rolünü Tomris İncer’in de devraldığına şahit olabiliyoruz.

kral-lear-2İki perde olarak sahnelenen oyunda maske kullanımı ve stilize bir oyunculuğun hâkim olduğunu da not edelim.

Oyunun künyesi ise şöyle:

Kral (Soytarım) Lear

Yazan:W. Shakespeare

Çeviren:İrfan Şahinbaş

Uyarlayan-Yöneten:Yiğit Sertdemir

Sahne Tasarımı:Candan Seda Balaban

Müzik: Tuluğ Tırpan

Kostüm, Maske, Kukla, Makyaj Tasarımı:Candan Seda Balaban

Işık Tasarımı:Yüksel Aymaz

Oyuncular: Tomris İncer, Güven Kıraç, Berkay Ateş, Demet Evgar, Okan Yalabık, Sezin Akbaşoğulları, Umut Kurt

Akordeon: Hakan Ali Toker

Kontrbas: Aydın Balpınar

Korrepetitör:Selen Öztürk

Maske Oyunculuğu Koçu:Elif Sözer

Yönetmen Asistanı:Pınar Ongun

Tasarım Asistanları ve Sahne Teknisyenleri:Ebru Özdemir, Merve Durak

Koordinatörler:Gülhan Kadim, Nilgün Kurt

***

İlker Yasin Keskin / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla