Tiyatronun Alternatifi Olmaz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ali_poyrazoglu[Armağan Çağlayan’ın Radikal gazetesinde yayınlanan Ali Poyrazoğlu söyleşisinin bir kısmını yayınlıyoruz.]

Tardu Flordun’un Afife Ödülleri’nde yaptığı konuşmayı nasıl yorumluyorsunuz? ‘Her sene ödül alacaksınız diye bir şey yok’ dedi sizin için…
İlk defa ödül aldığı için heyecanlandı herhalde çocuk. ‘Bu ödülü alıyorum ama şaibeli’ dedi. Şaibeliyse niye alıyorsun? Benim oyunum hakkında konuşacak kadar tiyatro otoritesi değil o. Ben ne yaptığını çok iyi bilen bir tiyatrocuyum. ‘Kaplumbağa’ çok önemli bir projeydi. Nitekim Sadri Alışık’ı da İsmail Dümbüllü’yü de ‘Kaplumbağa’ aldı. Önemli olan ödül değil. Tardu’ya cevabım: Kaka çocuk senin ağzına biber sürmek lazım. Afife’de 9 tiyatro birden karşı çıktık. Ben tek başıma karşı çıkmadım.

Siz alternatif tiyatroların Afife Ödülleri’nde…
Alternatif tiyatro diye bir şey yok dünya tarihinde.

Off Broadway diye bir şey yok mu?
O Off Broadway, alternatif tiyatro değil. Sanat zaten gerçeğe bir alternatif yaratır. Tiyatronun kendisi gerçeğe alternatif bir bakış sunar. Tiyatronun tamamı alternatiftir.

Bunun Amerika’daki ismi Off Bro-adway’dir, Türkiye’deki adı alternatif tiyatrodur. Neden ismine bu kadar takılıyorsunuz ki?
Alternatifi isim olarak kullanamazsın. Neye alternatif, neleri alternatif? Oyunculukları mı?

Oyunlar alternatif…
Alternatif değil. Benim 40 yıl önce Küçük Sahne’de oynadığım, tuttuğu için filme çektiğim, televizyonlarda 50 kez gösterilmiş ‘Canavar Cafer’i oynamak alternatif tiyatro mu şimdi? Kime neyi yutturuyorsun? Bu bir pazarlama mekanizması. Bu mekanizmadaki bazı insanlar da jüriyi işgal etmişler. ‘Bu tiyatroyla görüşülmeyecek’ deyip itiraz gelirse oylama teklif ediyorlarmış.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız

Radikal

Paylaş.

Yanıtla