Yeni Şafak’tan Ostermeier Haberi: “Alman Oyunu!”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ostermeier12[Yeni Şafak gazetesinin Thomas Ostermeier’in yönettiği Bir Halk Düşmanı oyununa dair hazırladığı, Schaubühne Berlin’i ve İKSV Tiyatro Festivali’ni doğrudan hedef gösteren ve ırkçı ifadeler barındıran haberi yayınlıyoruz. ]

Gezi olaylarının yıldönümü öncesi Alman tiyatro grubunun İstanbul’da sahnelediği ‘Bir Halk Düşmanı’ adlı oyun, içeriğiyle adeta isyan provasına dönüştü. Almanca oynanan oyunda bazı diyaloglar kasıtlı şekilde ‘çapulcu’ olarak çevrildi. Oyuna aktif olarak katılan seyirci de Başbakan Erdoğan’a hakaret yağdırdı.

19’ncu İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında Alman tiyatro grubu ‘Schaubühne Berlin’ tarafından sahnelenen ‘Bir Halk Düşmanı’ adlı oyun adeta milli iradeye meydan okuma etkinliğine dönüştü. Diyalogları Almanca olan oyun, üst çeviriyle sahnelenirken, repliklerde geçen bazı hakaret ifadeleri ‘çapulcu’ şeklinde tercüme edilerek izleyici kasıtlı şekilde tahrik edildi. Seyircilerin aktif olarak katıldığı oyunda sarf edilen ‘Çoğunluk aptaldır. Çoğunluğa dayalı demokrasi de çok yakında yok olacak’ ifadeleri bazı izleyiciler tarafından şaşkınlıkla karşılandı.

GOETHE ENSTİTÜSÜ SAHNEYE KOYDU
Norveçli oyun yazarı Henrik Ibsen tarafından yazılan ve yönetmen Thomas Ostermeier sahneye konulan Bir Halk Düşmanı adlı oyun, içeriğiyle seyircileri adeta ikiye böldü. Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde Almanca olarak sahneye konulan oyunda, ifadeler üst çeviriyle Türkçe yansıtıldı. Oyunda, ikiyüzlü bir belediye başkanının doğru söyleyen bir adama karşı tavırları konu alındı. Oyundaki sözler çeviriyle üst yazıda verilirken, belediye başkanının doğru söyleyen adama kızdığı sahne, ‘çapulcu’ şeklinde çevrildi. Kendisine çapulcu diyen belediye başkanına, ‘Asıl çapulcu sensin. Cani!’ şeklinde bağıran ‘doğruyu söyleyen adam’ ise salonun bir kesiminden yoğun alkış aldı. Oyunun politikaya malzeme yapıldığını belirten bazı tiyatroseverler, oluşturulan havayı şaşkınlıkla karşıladı.

ÇOĞUNLUK APTALDIR DEMOKRASİ YIKILACAK
Oyunun sonuna doğru izleyiciler aktif roller de aldı. Belediye başkanı ve başkana itiraz eden adam arasındaki diyaloglara salondakiler de dahil oldu. Salonda bulunan bazı kişiler, ifadeleri ‘çapulcu’ olarak çevrilen belediye başkanına doğru, ‘Bizde senden var. Yakında cumhurbaşkanı da olacak’ diyerek Başbakan Erdoğan’a hakaret etti. ‘Bir Halk Düşmanı’ adlı oyun, ‘Çoğunluk aptaldır. Çoğunluğa dayalı demokrasi de çok yakında yok olacak’ ifadeleriyle Türkiye halkına hakaret etmekten de çekinmedi. Gezi’nin yıldönümü öncesi vatandaşları adeta kin ve düşmanlığa sevk eden oyun, izleyicilerin bir bölümünden tepki aldı. Schaubühne Berlin yapımı ‘Bir Halk Düşmanı’, Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde saat 20.30’da bugün de oynanacak.

Yeni Şafak

Paylaş.

Yanıtla