Kültür Bakanlığı Tiyatrolara Devlet Yardımı Soruşturmasını Tamamladı

Pinterest LinkedIn Tumblr +

para_tiyatro_icMimesis Haber / Kültür ve Turizm Bakanlığı, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu ve Tiyatro Kare’nin talebi ile açılan soruşturmayı tamamladığını bildirdi. “Oyuncu Tayfası” adlı tiyatronun 6 farklı oyunla devlet yardımı almasına ilişkin yapılan soruşturmada herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı belirtildi.

2013 – 2014 tiyatro sezonunda Kültür Bakanlığı’nın ayrımcılık uygulayarak birçok özel tiyatroya yardımı kesmesi büyük tepkilere neden olmuştu. Yardımın kesilmesine gerekçe olarak sunulan maddeler arasında “bütçe yetersizliği” de yer alıyordu. Ancak Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun ve Tiyatro Kare’nin Bakanlığa yaptığı bir ihbar, durumun hiç de öyle olmadığını gözler önüne seriyordu. Bu ihbarda “Oyuncu Tayfası” adlı tiyatronun 6 farklı proje ile yardım aldığı ortaya çıkarılıyordu. Bu “kayırma” ve usulsüzlük  bütçe olanaklarının yeterli olmadığı savını geçersiz kılıyordu.

Bakanlık bu iddia üzerine bir soruşturma başlattı. Ancak 23 Mayıs 2014’te herhangi bir suç unsuruna rastlanmadığı belirtilerek soruşturma sonlandırıldı.

Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu adına davayı takip eden Avukat Fırat Kuyurtar Kültür Bakanlığı’nın usulsüzlük yok yanıtını şöyle yorumladı:

“Aslına bakarsanız Kültür Bakanlığı’nın bu herhangi bir usulsüzlük yok şeklinde verdiği cevap gerçekten ilginç. Bahçelievler Belediyesi himayesinde faal olduğu bilinen “Oyuncu Tayfası” tiyatro topluluğu ve bu topluluğun genel sanat yönetmeni Kerem Yılmaz’ın “Sürgün Sultan”, “Çılgın Cenaze”, “Şekerpare”, “Püf noktası”, “Bilge Kral Aliya” ve “Benim Adım Necip” adlı oyunlarla ilişkili olduklarını, bu oyunların tamamının 2013 – 2014 sezonu için Kültür Bakanlığından yardım aldığını belgeleri ile ispat ettik. Yine bir diğer yönetmen olan Kenan Korkmaz ise “Barla’da Diriliş” ve “Asrı Saadete Özlem” adlı oyunlar ile yani iki proje ile Bakanlıktan yardım almış durumda. Diğer yandan Kültür Bakanlığı, Ankara 4.İdare Mahkemesinde devam eden dava dosyamıza, ödenek yetersiz/sınırlı olduğu için her gruba yardım etme şansı olmamıştır şeklinde savunma yapıyor. Hatta Ortaoyuncular lehine verilen yürütmenin durdurulması kararını kaldıran Ankara Bölge İdare Mahkemesi’de ödenek yetersizliğini temel gerekçe yapıyor. Madem ödenek yetersiz o halde nasıl oluyor da bir gruba 6 oyunla yardım vermek usulsüz olmuyor? Sözü uzatmaya gerek yok. Sürecin takipçisi olacağız ve hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz.”

 

Paylaş.

Yanıtla