Opera Balede Tarihi Rekor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

6[Şenay Ünal ve Tuğba Özgür Durmaz’ın Anadolu Ajans’ta yayınlanan haberini paylaşıyoruz.]

Perdelerini kapatarak 2013-2014 sanat sezonunu geride bırakan Devlet Opera ve Balesi, 400 bin seyirciye ulaşarak tarihinin en yoğun yılını yaşadı.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Rengim Gökmen, 2013-2014 sanat sezonunun bugüne kadar en fazla sanatseverin ağırlandığı yıl olduğunu bildirdi.

Gökmen, AA muhabirine sanat sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

DOB’un, 704’ü yerleşik sahnelerinde 96’sı turnelerle olmak üzere 842 temsil gerçekleştirdiğini belirten Gökmen, “DOB, bu temsillerle perde açtığı 1 Ekim 2013’ten mayıs sonuna kadar yaklaşık 400 bin seyirciye ulaşarak tarihinin en yoğun yılını yaşadı” dedi.

Gökmen, görev süresince her şeyden önce opera ve baleye farklı bir boyut getirmeye çalıştığını vurgulayarak, şunları söyledi:

“O da toplumun geniş kesimlerine de söyleyecek bir şeyler olabilmesiydi. Opera ve bale gerçekten insanın derin algısına seslenen, önemli bir çaba gerektiren ve o oranda da değer bulan sanat dalı olması bakımından dünya ülkelerinin gelişmişlik kriterlerinden biri. Bu bakımdan opera sanatının algılanması ve doğru adlandırılması, doğru yere konumlandırılması zaman zaman güç oluyor ama yalnız sanatın derinliği anlamında çalışan bir kurum değiliz, aynı zamanda eğlence, eğitim ve sanatın en üst düzeyinde estetik kurumuyuz.”

“Rastgele ve keyfi düşüncelerin önünü kapattık”

Repertuvarın da önemli olduğuna dikkat çeken Gökmen, sahnelenecek eserlerin seçiminde değişikliklere gittiklerini anlattı.

Rengim Gökmen, “Repertuvarı oluştururken rastgele ve keyfi düşüncelerin önünü kapattık. Müdürler kuruluyla ve sanat kurulunun verdiği karar doğrultusunda repertuvarı oluşturduk. Dolayısıyla oluşturduğumuz akılcı repertuvarın sonuçlarını aldık. Ankara DOB şimdiden seyirci rekorunu kırdı. İzmir, İstanbul’da, Mersin, Antalya, Samsun da kendi rekorlarını egale ederek seyirci sayılarını ileriye taşıdı. Böylece sezon tamamlandığında DOB, bütün seyirci rekorlarını kırmış olacak” diye konuştu.

Sanatseverlerle buluşabildikleri sahne sayısının yetersiz kaldığına ve seyircinin bilet bulmakta sıkıntı yaşadığına da işaret eden Gökmen, Ankara’da Arena Spor Salonu ve ATO Congresium gibi salonlar olmasa “rekor seyirci” sayılarına ulaşmanın mümkün olmayacağının altını çizdi.

Gökmen, toplumun her kesimine hitap edecek eserler seçilebildiğinde sanatseverlerle buluşmanın da o derece başarılı olduğunu kaydederek, gelecek sezon da yine aynı titizlik ve hassasiyetle eserleri belirleyeceklerini anlattı.

Yurt içi, yurt dışı turneler

Gökmen, DOB’un Türkiye’nin uluslararası kültür hareketlerinde de önemli rol üstlendiğini, evrensel sanat dili çerçevesinde Avustralya’dan İskandinavya’ya, İngiltere’den Hindistan’a kadar temsil sunabildiklerini ifade etti.

Gökmen ayrıca, “Çin’de Türk Kültür Yılı”nın kapanış töreninde “Mevlana Çağrısı” balesinin temsilini gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

Yurt dışındaki çeşitli festivallerden de ödüller aldıklarını bildiren Gökmen, Macaristan’daki Armel Opera Festivali’nden dört ödülle döndüklerini, “Hürrem Sultan” balesinin de sahnelendiğini kaydetti.

Anadolu Ajansı

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.