Sanatın Gücüyle Kültürleri Buluşturdu

Pinterest LinkedIn Tumblr +

istanbul[Cumhuriyet Gazetesi’nden Zeynep Altay’ın Proust-Pamuk-Bellek oyunu hakkındaki haberini paylaşıyoruz.] 19. İstanbul Tiyatro Festivali’nin son yabancı gösterisi olan iki ülke edebiyat ve sanatını ustalıkla yorumlayan“Proust-Pamuk-Bellek”, 3 ve 4 Haziran akşamları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde dünya prömiyerini yaptı.

Perdelerini 9 Mayıs’ta açan festival son günlerinde, 2014 yılının Polonya-Türkiye arası diplomatik ilişkilerinin 600. yıldönümü kutlamalarının kültür programı çerçevesinde ve Adam Mickiewicz Enstitüsü işbirliği ile Krzysztof Garbaczewski ve Emre Koyuncuoğlu’nun, birlikte yazıp yönettiği “Proust-Pamuk-Bellek” oyununu seyirciyle buluşturdu.

Marcel Proust ve Orhan Pamuk’un romanlarından esinlenen Opole Theatre’ın güçlü oyuncu kadrosuyla sahnelenen “Proust-Pamuk-Bellek” projesi, Garbaczewski’nin yönetmenliğini yaptığı“Proust” adlı yazarın “Kayıp Zamanın İzinde” yapıtıyla paralellik kuran bir edebiyat, tiyatro ve daha çok sinema gösterisiydi.

Aranın ardından başlayan Koyuncuoğlu’nun rejisini yaptığı “Pamuk” bölümü ise, oyunculuğundan, sahne ve müzik tasarımına kadar başarıyla iki kültürü sanatın gücüyle buluşturdu. Edebiyat, tiyatro ve sinema bağlamında gerçekleşen, uzunluğuna rağmen temposu düşmeyen iki buçuk saati aşan bu büyük projenin en büyük başarısı eklektikliğe düşmemesi, insan ve toplum ilişkilerini slogan atmadan kolektif, sahici bir dil ve oyunculukla konuşuyor olmasıydı.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yanıtla