Sürüden Ayrılan Geyikler

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Metin Boran

Umut Avcı, genç bir oyuncu, aynı zamanda matematik öğretmenliği yapıyor. Sadri Alışık Kültür Merkezi’nde oyunculuk yapıyor, reklamlarda oynuyor. Geçmişte radyoda sunuculuk, şov programı yapmış, sanata ve oyunculuğa aşık, genç bir yetenek.

Haziran ayının ilk haftası Beyoğlu Emek Çevresi’nin organizasyonu ile Hayat TV yararına rampa’da tek kişilik bir gösteri sundu. Sürüden Ayrılan Geyikler adını verdiği gösteri izleyicilerin büyük beğenisini topladı.

Seyirciden gelen istek üzerine Umut Avcı geçtiğimiz hafta tekrar rampa’daydı. Şimdiye kadar çeşitli mekanlarda yaklaşık 100 gösteri sunan Avcı, oyunculuğu ve sahne performansı ile göz dolduruyor. Sahnede rahat ve samimi tavırları ile dikkat çeken oyuncu, hayattan ve yaşanmışlıklardan seçtiği konularla seyirciyi güldürüyor, düşündürüyor, eğlendiriyor. 10 yıldır sahnelerde olmasına karşın hakkında bir eleştiri ya da övgü yazısı yazılmamış. Ancak bu durumdan şikayetçi değil Avcı, yazılı ya da görsel medyanın başka işlerle uğraştığının bilincinde, farkında. Belki de ilerde medyanın bu acınası halini de sahneye taşır.

Umut Avcı 70 dakikalık gösteride başından geçen olayları, çevresinde tanık olduğu durumları komedi ve mizahın keskin diliyle kurgulayarak kasmadan, sade bir oyunculuk örneği ile anlatıyor. Gösteride siyaset ve siyasetçilere dokundurmalar, eğitim sistemindeki aksaklıklar, sanat ve popüler kültürün figürleri,  aşk ve yalnızlık korkuları, özlem ve ihtiraslar alaysı ve nükte ile karışık bir üslupla seyirciye gönderiliyor. Umut Avcı’nın sahneye taşıdığı konuların gerçek ya da yaşanmış olmasının ya da olmamasının bir önemi yok aslolan anlattığı konuların insana ve hayata dair karşılığının olup olmadığı.

Sürüden Ayrılan Geyikler’de her bir öykü bizim insan olma halimizi, yaşadığımız hayatın bize sunduğu absürt ya da komik durumları, günlük hayatımızda karşılaştığımız ya da tanık olduğumuz sıra dışı durum ve ilişkileri gülümseterek anlatması gösteriyi anlamlı kılıyor. Avcı, kendi hayatından da kesitler sunuyor, çocukluğundan bugüne kendi büyüme sürecinde belleğinde yer etmiş, hayatında dönüm noktası olmuş olayları kendini ezmeden, alaya alarak ve bazen de eleştirerek kendi hayatına bir prizma tutuyor ve ramp ışıklarında bunları komedi malzemesi yapıyor.

Anlatımında abartı yok, seyirciyi aşağılamak yok, gösteride kimseyi rencide etmiyor, sadece güldürme ve eğlendirmek için mizah ve eleştiri var. Üslubu samimi ve ölçülü, sınırlarını korumasını  biliyor. Bu samimiyeti ile seyirci ile buluşuyor ve bütünleşiyor.

Oyuncu olarak zor bir işin üstesinden geliyor Umut Avcı, tek kişilik oyunlarla seyirciyi tutmak, onları güldürmek eğlendirmek zordur, bilinir. Sahnede sempatik olmak, seyircinin bilinç ve duygusunu canlı tutmak için uyarıcı bir dil kullanmak, onların gösteriden kopmamaları için tekdüzelikten sıyrılmak ve  her bir hikayede ses ve tavır olarak değişkenlik göstermek ve konuları çeşitlendirmek tek kişilik gösterilerin olmazsa olmazıdır ki Umut Avcı’da bu marifetlerin hepsi mevcut. Kendisini tanımak ve onu sahnede izlemek büyük bir keyifti. Umut Avcı’ya Hayat TV’ye katkıları için teşekkür ediyor, sahne ve sanat yaşamında başarılar diliyorum. En kısa zamanda yeniden rampa’da olacak.

Evrensel

Paylaş.

Yazarın bütün yazıları için: Metin Boran

Yanıtla