Tiyatro Artı’dan Kalem

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kalem1Mimesis Haber / Salon İKSV Sahnesi’nde 3 ve 4 Haziran akşamı Tiyatro Artı’nın ‘Kalem’ oyunu 19. İstanbul Tiyatro Festivali kapsamında sergilendi. Didem Kaplan’ın yazdığı, Ufuk Tan Altunkaya’nın yönettiği, Zeki Elveriş’in dramaturjisini yaptığı “Kalem”, Tiyatro Artı’nın sahneleme teknikleri üzerine arayışının bir ürünü. Atılım Şahin, Burcu Halaçoğlu ve Fatih Sarı’nın oyuncu olarak yer aldığı oyunun özgün müziği Coşkun Akmeriç’e, video tasarımı Çağla Çağlar’a ve teknik yönetimi Ahmet Özer’e ait.

Oyuncuların tüm oyun boyunca performanslarını koşu bantı üzerinde sürdürdüğü oyunda farklı bir sahneleme tekniği denenmiş. Koşu bantları, betondan şehirlerde nefessiz kalan modern şehir insanının yaşadığı otosansürü anlatmakta etkili bir araç olmuş ve dramaturjiye hizmet eden bir tasarım yaratabilmiş.

Otosansürün bireyi aynılaştırırken, yalnızlaştırarak narsistik eğilimleri ortaya çıkarması oyun karakterlerinin birbirine geçen hikayelerinde  konu ediliyor. Sorgulamayan, kendi çıkarlarını ön plana alan orta sınıf tavrı, şehirde yaşanan acıları, politik cinayetleri, çocuk işçi ölümlerini, aile içi şiddeti görmezden geliyor. Oyun, seyircinin tüm bu olaylar karşısında kendi tavrını sorgulamasına olanak tanıyarak toplumsal tabuları tartışmaya açmayı hedefliyor.

Didem Karanfil / Mimesis Haber

Paylaş.

Yanıtla