Tiyatrocular Ödenek İçin Mahkemede

Pinterest LinkedIn Tumblr +

BEN BERTOLT BRECHTÜnlü tiyatrocu Genco Erkal’ın sahibi olduğu Dostlar Tiyatrosu, tiyatro projelerine bu yıl ödenek vermediği için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı dava etti. Davanın duruşması 12 Haziran’da Ankara 15. İdare Mahkemesi’nde gerçekleştirildi.

Davaya katılan Genco Erkal, savunmasında Bakanlığın verdiği kararla adaletsiz davrandığını söyledi. 30 yıldan bu yana ödenek aldıklarını belirten Erkal, bu yıl ise Bakanlığın ödeneklerini gerçeğe uymayan bir şekilde kestiğini ifade etti. Gezi olaylarına destek veren muhalif tiyatroların bu şekilde ödeneklerinin kesildiğini aktardı. Erkal, savunmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın muhalif olan 10’un üstünde tiyatroya ödenek vermediğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı avukatının, ‘bu yıl alınan bir kararla yerli oyunlara, amatör tiyatrolara destek verildi’ savunması ile ilgili de açıklama yapan Erkal, ilgili ödenek yönetmeliğinde klasik oyunların da sahnelenmesinin söz konusu olduğunu, bu savunmanın gerçekçi olmadığını söyledi. Yabancı oyun sahneleyecek 20’ye yakın tiyatronun ayrıca 17 de profesyonel tiyatronun ödenek alabildiğini açıklayan Erkal, bu savunmayı da reddetti. Erkal, bu sezon Gogol’un ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ isimli oyunu sahnelemek üzere ödenek için başvurduklarını, oyunun önemli bir klasik olduğunu kaydetti. 50 yıl önce aynı oyunu sahnelediğini aktaran Erkal, 50 yıl sonra aynı oyunu farklı bir yorumla seyirci ile buluşturmak istemesinin adaletsiz bir şekilde engellendiğini söyledi. Bakanlık avukatı ise aynı oyunun Devlet Tiyatroları tarafından üç sezondan bu yana sahnelendiği savunmasını yaptı.

Duruşma hâkimi, savunmaları dinledikten sonra, kararı gerekli incelemelerin yapılmasının ardından taraflara iletmek üzere duruşmayı bitirdi.

Zaman

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.