“Zorda Kalan Kadın Şiddet Uygulayabilir”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

yenimetinyenitiyatroGalataPerfom tarafından bu sene üçüncüsü düzenlenen ‘Beden ve Şehir’ temalı Yeni Metin Yeni Tiyatro Festivali bugün sona eriyor. Festival; GalataPerform/Yeni Metin Yeni Tiyatro ve Lublin Kültür Merkezi/Konfrontacje Tiyatro Festivali iş birliğiyle, Tandem Kültür Yöneticileri Değişim Programı kapsamında hayata geçirilen Play.City Projesi ile 10 Haziran’da başlamıştı. 

Üç Yazar Var

Polonyalı, Ukraynalı ve Türk üç yazarın, İstanbul üzerine geliştirdiği oyunların okuma tiyatrosu olarak sahneleneceği Play.City’nin ilk ayağında; Özen Yula imzalı ‘Güzel Gezegenlerin En Berbatı’ isimli oyun, sanatseverlerle buluştu. Kadına yönelik şiddete farklı bakış açısı getiren oyunda; Esra Ronabar, Eylem Tanrıver, Ercüment Acar, Mustafa Diriöz ve Gizem Koçer rol alıyor. Ömür Sevgi Çil ise oyunda parantez içlerini okuyarak sahne geçişlerini sağlıyor.

Şiddet Bizi Şaşırtmıyor

Festival kapsamındaki gösterimde yaklaşık bir saat süren oyun okuması tamamlandıktan sonra oyunun yazarı ve yönetmeni Özen Yula, oyunla ilgili bilgi verdi. ‘Güzel Gezegenlerin En Berbatı’nda kadına yönelik şiddeti ele aldığını söyleyen Yula şöyle konuştu: “Kadına yönelik şiddet haberlerine o kadar alıştık ki, artık duyduğumuz bu tür haberlere şaşırmıyoruz bile. Bu oyunda şiddeti komik ve sıradan bir şeymiş gibi sunmak istedim ve kadına şiddeti tersten işledim. Yani kadın da kendisine şiddet uygulayan kişiye, kendisini korumak için şiddet uygulayabilir, hatta onu öldürebilir. Oyunda da bunun temsilini görüyoruz.”

Mimikleri Dikkat Çekici

Öykü; Ronabar’ın canlandırdığı ‘Mine’ karakteri üzerine kurulu. Oyun; özel hayatında sıkıntılar yaşayan alkolik bir kadın olan ‘Mine’nin kardeşi ‘Ayhan’, üst kattaki komşusu ‘Nesrin, onun kocası ‘Sabit’ ve kızları ‘Fide’ ile aralarında geçen diyaloglar etrafında gelişiyor. ‘Fide’, baba şiddetinden dolayı alt kattaki komşuları ‘Mine’ye kaçıyor. Daha sonra ‘Fide’nin annesi ‘Nesrin’ ve babası ‘Sabit’ de oyuna dahil oluyor. Sürpriz bir şekilde sona eren oyunda ‘Fide’ karakterini canlandıran genç oyuncu Gizem Koçer, mimikleriyle öne çıkıyor.

Video Görüntülerinde İstanbul Yer Alıyor

Özen Yula imzasını taşıyan oyunda ‘Güzel gezegenlerin en berbatı’ diye bahsedilen yer; İstanbul. Sevinç Yavuz’un hazırladığı videoda yer alan İstanbul depremi ve Soma faciası gibi birçok olay; oyun boyunca gösteriliyor. Oyun, izleyici ile önümüzdeki sezon buluşacak.

Sabah

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.