Erhan Yazıcıoğlu’na İtiraz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

erhanyazıcıoğluİstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın (İBBŞT) genel sanat yönetmenliğinden istifa edenHilmi Zafer Şahin’in yerine İBBŞT oyuncusu ve yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu getirildi.

Edindiğimiz bilgiye göre, bazı belediye yetkilileri Erhan Yazıcıoğlu’nun yeni genel sanat yönetmeni olarak belirlenmesine itiraz ediyor. Yetkililer, Yazıcıoğlu’nun, yeni yönetmelikte yer alan genel sanat yönetmeni kriterlerinden bir maddeye uymadığını belirtiyor.

Yazıcıoğlu’nun, yeni yönetmeliğin “Genel Sanat Yönetmeni” başlıklı bölümde yer alan 18. maddenin 1. fıkrasındaki “Genel Sanat Yönetmeni, fakülte veya dengi okul mezunu olmak kaydıyla, memur şartlarını taşıyan, kurum içinden veya dışından sanatkar memur statüsünde atanabilme şartlarına haiz veya tiyatro alanında çalışan rejisör, oyuncu veya kültür sanat alanındaki çalışmalarıyla tanınan yazar, eleştirmen, araştırmacı, çevirmen, öğretim üyesi veya öğretim görevlisi kişiler arasından, Başkan tarafından atanır” koşulunun eğitim kriterine uymadığı belirtiliyor.

Bu durum, belediye tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğe belediyenin bile uymadığını gösteriyor.

Kurumu bürokratlara teslim eden yeni yönetmelik kamuoyunda büyük tepkiyle karşılanmış, 100 yıllık bir sanat kurumunun yönetilemeyeceği de sanatçılar tarafından defalarca vurgulanmıştı.

Cumhuriyet’e konuşan Yazıcıoğlu, “Yönetmelikte, kendini Türkiye çapında kanıtlamış olmak da yazıyor, bunu neden görmek istemiyorlar. Bana bu görevi teklif edenler benim lise mezunu olduğumu biliyorlar” dedi.

Yazıcıoğlu, göreve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın özel talebiyle geldiğini ve bu talebi onurla kabul ettiğini vurgulayarak, “İki yıl buradayım, gitmeyeceğim. Kimse de gönderemez. Tiyatromu kurtarmaya geldim. Kötü niyetli yaklaşımlarla ilgilenmeyeceğim. Proje üreteceğim. Repertuvarı zenginleştireceğim. Hakkı yenenlerin hakkını teslim edeceğim” dedi.

Oyuncu, Yönetmen, TV sunucusu

Erhan Yazıcıoğlu’nun, İBBŞT’de yönettiği bazı tiyatro oyunları arasında, “İlk Göz Ağrısı” (2005), “Dosya” (2003), “Altın Küp” (1991), “Palyaço Prens” (1998),  “Rüyaların En Güzeli” ile  “Emek Köy” (1978) bulunuyor.
Rol aldığı bazı tiyatro oyunları ise şöyle: “Keşanlı Ali Destanı” (Haldun Taner – 1987), “Ben Sinema Artisti Olmak İstiyorum” (Neil Simon – 2011), “Ağrı Dağı Efsanesi” (Yaşar Kemal – 1989) ve “Vişne Bahçesi” (Anton Çehov – 1987).
Yazıcıoğlu, Tiyatro İstanbul, Sadri Alışık Tiyatrosu’nun da aralarında bulunduğu pek çok tiyatroda konuk oyuncu ve konuk yönetmen olarak çalıştı. Televizyon dünyasında da adını duyuran Yazıcıoğlu, “Seç Bakalım” adlı programda yer aldı. Yazıcıoğlu, tiyatronun yanı sıra uzun yıllar seslendirme ve seslendirme yönetmenliği de yaptı.

Cumhuriyet

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.