İBB’ye Soru Önergesi

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ibstCHP İBB Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam İBŞT’nin 100. yılının kutlanmaması hakkında Belediye Meclisi’ne soru önergesi verdi.

Sağlam, 25 Haziran 1914  tarihinde  kurulan ve Dünya’da 100 yaşını bitirebilmiş birkaç tiyatrodan birine sahip olan İstanbul Şehir Tiyatrosunun (İBŞT) 100 yılının neden kutlanmadığını sorgulayarak İBB Başkanı Kadir Topbaş’a şu soruları sordu; “İBŞT’nın 100 kuruluş yıl dönümünün kutlanmamasının  nedeni nedir? 100 yıllık tarihi olan İBŞT sanat ve ekonomik olarak güçsüz kılınmasının nedeni nedir? İBŞT 100. Yılı kutlama arifesinde genel yayın yönetmeninin görevden alınmasının gerekçesi nedir? İBŞT’nin haklı itirazlarımıza rağmen adeta sanatı ve sanatçıyı kontrol altına alma, hizaya getirme organizasyonu olarak işlev yapacak yönetmeliğin bugün gelinen noktadaki etkisi nedir?

15.07.2014 tarihinde verilen soru önergesi şöyle:

Bilindiği üzere Darülbedayi’nin kuruluşunun 100. Yılı.

25 Haziran 1914 tarihinde zamanın Şehremini modern cerrahinin öncülerinden Cemil Topuzlu’nun gayreti ve Andre Antoine’nin bilgi ve tecrübesiyle  kurulan konservatuvara “eşi ve benzeri olmayan güzel, mükemmel ve yeni şeyler” in evi anlamına gelen Bedayi adı verilmiştir. Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün tiyatroya ve sanata verdiği büyük önem ve dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı  Muhittin Üstündağ’ın desteği ile Muhsin Ertuğrul’un bilgisi ve tiyatroya verdiği önem sonucu İstanbul’un çeşitli semtlerinde yerleşik sahnelerinin kurulmasının ardından 1934 yılında İstanbul Şehir Tiyatrosu  (İBŞT) adını almıştır. Gerçek bir okul olan İBŞT’na Küçük Kemal, Hazım Körmükçü, Ahmet Muvahhit, Afife Jale gibi adını sayamadığım birçok değerli sanatçı yetişmiş ve büyük emek vermişlerdir.

Dünya’da 100 yaşını bitirebilmiş birkaç tiyatrodan birine sahibiz. Ancak bize göre bunun farkında değiliz. Kuruluştan bu yana başta güzide sanatçılarımız olmak üzere İBŞT’da emeği geçen her kademedeki personel ile sanatçılarımıza teşekkürü borç biliyoruz. Bugün aramızda olmayan sanatçılarımızı rahmet ve şükranla anıyorum. Sanat, sadece estetik obje ya da ortamları yaratırken yetenek ve hayal gücünün kullanılması değildir. İnsanların kalplerindeki bu coşku yaşama sevincini uyandırır; onların, ırk, kültür ve din ayrımı gözetmeksizin birbirleriyle iletişim kurmalarını sağlar. Toplumların, her türlü sanatsal organizasyonlar içerisinde daima özveri ve samimiyetle yer alması gerekir. Bu desteği veren toplumların, sanatın birleştirici ve ilham verici ruhunu canlı tutacağı gibi sanatın eşsiz enerjisi dünya barışına büyük katkıda bulunduğunu düşünmekteyiz. Bu kapsamda;

  1.  İBŞT’nın 100 kuruluş yıl dönümünün kutlanmamasının nedeni nedir?
  2. 100 yıllık tarihi olan İBŞT sanat ve ekonomik olarak güçsüz kılınmasının nedeni nedir?
  3.  İBŞT 100. Yılı kutlama arifesinde genel yayın yönetmeninin görevden alınmasının gerekçesi nedir?
  4.  Yılda iki defa verilen ancak 2013/ Haziran ve Aralık ile 2014/ Haziran dönemi teşvik ikramiyesinin verilmeme sebebi nedir? Bu ödemeleri ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz?
  5.  İBŞT’nin haklı itirazlarımıza rağmen adeta sanatı ve sanatçıyı kontrol altına alma, hizaya getirme organizasyonu olarak işlev yapacak yönetmeliğin bugün gelinen noktadaki etkisi nedir?
  6.  İBŞT yönetmeliğini sanatı ve sanatçıyı teşvik edecek, başarılarına katkı sağlayacak ve sanat camiasının istemi doğrultusunda yeniden revize etmeyi düşünüyor musunuz?
  7.  100 yılında İBŞT’nın repertuar; personel hakları ve sorunları; sanatçı hakları ve sorunları; bütçe sorununun çözümü için yapılan iş ve işlemler nelerdir?
  8.  İBŞT sanatçılarının sanatlarını icra edememelerinde yürürlükte olan yönetmeliğin etkisi var mıdır? Varsa nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?
  9.  İBŞT dışarıdan bazı hizmetleri almasının gelinen olumsuz noktada payı nedir? Bunun düzeltilmesi için alınan önlemler nelerdir?

Siyasal Birikim

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.