Kültür Bakanlığı Özel Tiyatrolardan Oyun Metni İstiyor

Pinterest LinkedIn Tumblr +

kulturbakanlıgıMimesis Haber/ Kültür ve Turzim Bakanlığı geçtiğimiz günlerde internet sitesi üzerinden özel tiyatroların 2014-2015 sanat sezonunda gerçekleştirecekleri projelerine yönelik başvuru süresinin 15 Temmuz 2014 Salı günü başlayıp 15 Ağustos 2014 Cuma günü’nde sona ereceğini açıkladı.

Geçtiğimiz sezon uzun yıllardır özel tiyatrolara destek fonuna başvuru yapan ve proje üreten 20’den fazla tiyatro grubunun Kültür Bakanlığı tarafından olumsuz değerlendirilmesi sanat kamuoyunda tartışmalara yol açmıştı. Hatta Dostlar Tiyatrosu, Tiyatro Kare, BGST Tiyatro Boğaziçi başta olmak üzere bazı özel tiyatrolar Kültür ve Turzim Bakanlığı’na dava açarak hukuki mücadele başlatmışlardı. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise yaptığı açıklamada ‘‘Bu sezon ilk defa destek alanların sayısını artırdık ve 4 milyon liranın üzerinde bir desteği ortaya koyduk. Oligarşi hiçbir yerde kabul edilemeyeceği gibi kültür sanat mahallesinde oligarşi hiçbir şekilde olmamalıdır. Bu sene destek alan bir tiyatronun bunu kendisine verilmiş ebedi, dokunulmaz bir ayrıcalık olarak algılaması hiçbir şekilde mümkün olmaz’’ demişti. Öte yandan sezon başlarken tiyatroların bakanlıktan yardım alabilmek için imzalamakla yükümlü oldukları protokolün 14. maddesine göre tiyatroların alacakları yardım karşılığında “genel ahlak kurallarına uygun” oyun sahnelemek zorunda olacağı ortaya çıkmıştı. Bu zorunluluk da sanat çevrelerinde tepki uyandırmıştı.

Bu sezon başvuru koşullarına ise bir yenisi eklenmiş durumda. Profesyonel kategoride başvuru yapan özel tiyatrolar, başvuracaklarının oyunun metnini de Kültür Bakanlığı’na sunmak durumunda. Başvuru sürecinde oyun metninin nasıl bir değerlendirmeye tabi tutulacağı belirtilmez iken, akıllara oyunların ‘‘genel ahlak kurallarına’’ uygun olup olmadığının incelenebileceği ihtimali geliyor. Ayrıca son 3 yılın başvuru süreçleri incelendiğinde Kültür ve Turzim Bakanlığı’nın tiyatroların başvuru yaptıkları oyunların içeriğine dair daha çok bilgi talep etmeye başladığı görülüyor. 2012-2013 sanat sezonu başvurularında tiyatrolara başvuru yapılan oyunun konusu, sahnelenme amacı, kültür, sanat ve turizm alanına katkıları ve sosyo-kültürel alana katkısına yönelik sorular yöneltilirken 2013-2014 sezonu başvurularında yukarıda bahsi geçen sorular değiştirilmişti. Oyunun konusu ve içeriği; oyunun geçtiği dönem, mekan bilgilerinin, oyunda yer alan ana karakterlere dönük ayrıntılı bilginin talep edilmesi şeklinde sorgulanmıştı. Bu sezon başvurularında ise tiyatrolardan oyun metni istendi. Oyun metinlerinin incelenmesi sonucu tiyatroların herhangi bir sansür ya da kısıtlamaya maruz kalıp kalmayacağı başvuru sonuçları açıklandığında ve hangi tiyatroların ödenek alıp alamadığı belli olduğunda ortaya çıkacak.

Paylaş.

Yanıtla