Sevda Şener’i Tanımış Olmak Bir Şanstır

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Mimesis Haber/ Sevda Şener’in vefatının ardından kendisinin kurucu üyesi olduğu Tiyatro Eleştirmenler Birliği’nin kaleme aldığı açıklamayı sizlerle paylaşıyoruz. TEB Başkanı Üstün Akmen’in kaleme aldığı yazı şu şekilde:

Teblogo”Birliğimizin kurucu üyesi Prof. Dr. Sevda Şener’in aramızdan yitip gitmesi, Türk tiyatrosunun yeri çok zor doldurulacak acı bir kaybıdır. Bir yıldız kaymasıdır.

Hemen söyleyeyim, “Hocaların Hocası”, tiyatro sanatının ülkemizde kuramsal temellerini atan bir enderdi. Tiyatromuzun itibar kazanmasında ve saygınlığının korunmasında öncülük yapmış, önder olmuş; akademisyenlerin, eleştirmenlerin saygınlık kazanmalarında katlı sağlamış bir “tiyatro filozofu” idi. Bilimsel olmanın ne demek olduğunu öğrencilerine örnek olarak öğretendi. Her kitabı yararlı amaçlar manzumesi olan Sevda Şener, o amaçlar doğrultusunda yöntemler bulmuş olan, uygulayan ve uygulatan olarak tiyatro tarihimizde yerini çoktan almış bir bilim insanıydı.

Hiç kuşkum yok ki onu tanımış olmak bir şanstır. Öğrencisi olmak bu şansı katlamaktır. Kitaplarını, eleştiri yazılarını okumuş olmak da ayrı bir şanstır. Hiç değilse bir konferansında bulunanlar bile kendilerini şanslı saymalıdır.

 Ne var ki, onu kaybetmek tiyatro akademisyenlerinin, tiyatro eleştirmenlerinin, dramaturgların, tiyatro ile uğraşanlarının şanssızlığıdır.

 Tiyatro Eleştirmenleri Birliği üyeleri adına huzurunda saygıyla eğiliyorum.”

Paylaş.

Yanıtla