Tiyatroya Sahip Çıktılar

Pinterest LinkedIn Tumblr +

tiyatroya-sahip-ciktilar-21106-669x321Ankara’nın emektar iki tiyatro sahnesi Akün ve Şinasi bir kez daha satışa çıkarıldı. Aynı gün yapılan protesto sanat camiasında ses getirdi ve ihale iptal edildi.

Türkiye tiyatrosuna Ankara’da uzun yıllar hizmet veren Akün ve Şinası sahnesi, geçen gün ihale yoluyla satışa çıkarılmıştı. İhalenin yapıldığı dakikalarda Akün sahnesi önünde toplanan Başkent Dayanışması Bileşenleri, bazı sanatçılar ve CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka; “Sanata evet, ihaleye hayır” sloganıyla satışı protesto etmişti. İhaleyse yeterli katılım sağlanamadığı ve gerekli evrakların tamamlanmaması nedeniyle iptal edilmişti.

Opera ve bale sessiz kalamadı

Protestodan bir gün sonra Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nden konuyla ilgili bir açıklama geldi. Akün ve Şinası sahnelerinin satılması sonucu kapanacak olmasından büyük üzüntü duyduklarını dile getiren müdürlük, yaptığı yazılı açıklamada “Bunca sahne eksikliği duyulan ve mevcut sahnelerin seyirci talebini karşılamakta yetersiz kalınan Ankara’da, iki sahnenin daha eksilmesi, toplumu tiyatro gibi estetik bir sanattan biraz daha mahrum edecektir” ve daha çok tiyatro ve konser salonunun yapılması yoluyla toplumun daha büyük bir aydınlığa doğru gideceği inancıyla Akün ve Şinasi sahnelerinin devam etmesi arzusunda olduğunu vurguladı. Açıklamanın devamında “Devlet Opera ve Balesi olarak bunu, verdiğimiz mücadelenin bir parçası olarak gördüğümüzü ve sanatsal anlamda kaybedilecek her sahnenin toplumumuzun gelişim sürecinde bir geri adım olarak gördüğümüzü tüm kamuoyuna saygılarımızla bildiririz” ifadelerine yer verildi.

Başkentte 12 sahne var

Başkent Dayanışması Bileşenleri’yle birlikte iki sahnenin kapanmaması için mücadele eden Mimarlar Odası Ankara Şubesi, gelişmiş ülkelerin başkentlerinde 100’lerce tiyatronun bulunduğuna ancak Ankara’da yalnızca 12 sahnenin olduğuna dikkat çekti. Ankara’da bulunan sahnelerin sayısının giderek azatlığını vurgulayan Mimar Odası, “Emek İnşaat, Atatürk Orman Çiftliği, THY, Türk Kızılayı, SGK gibi kurumların iştiraki olan bir kamu ortaklığı. Bazı kişiler veya şirketler kârlarına kâr katsın diye değil devlet tarafından halk yararına yatırımların artırılması amacıyla kurulmuş bir işletme. Şimdi halkın vergileriyle kurulmuş bu işletme halkın malını satacağını söylüyor” ifadelerini kullandı.

taraf

Paylaş.

Yanıtla