Gezi Parkı’nda Sanat: Bizi Asla Susturamazlar!

Pinterest LinkedIn Tumblr +

ec9c4-manset7Sıra dışı performans ve işleriyle tanıdığımız sanatçı Şükran Moral, dün sabah Gezi Parkı’nda ikinci kez ‘Resist Gezi’ (Diren Gezi) adlı bir performans sergiledi.

Türkiye’ye bu çekim için gelen Alman ZDF Televizyonu ekibi kayıttaydı. Gezi Direnişi sırasında, 14 Haziran’da karnına anarşizmin, Red Hack’in ve Çarşı ‘A’sını çizerek kanını akıtan Moral’ın dünkü performansında üzerinde kıpkırmızı bir kıyafet ve başında ‘Resist Gezi’ yazılı bir taç vardı. Sabah 07.30 civarında, “Gezi Direnişi’nin temelinin simgelerinden biri” dediği Atatürk Kültür Merkezi’nin önünden usulca yürüyerek, Gezi Parkı’na giren Moral, çıplak ayakla parkı karış karış gezdi.

İktidarın ırkçı ve ayrımcı mesajlar verdiği topluma, ‘Biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz’ mesajı veren Moral, performansın ardından BirGün’e yaptığı açıklamada, “Bu performans ümit ediyorum Gezi ruhuna yeniden bir gönderme olur. Gezi ruhunun ölmediğini; beklemekte, yanmakta, kaynamakta olduğunu söylüyorum. Gezi bir yaşam biçimidir. Bütün linç girişimleri, sansürleri ve yasaklarıyla bizi susturamazlar” dedi.

YENİDEN DOĞUŞ SİMGESİ
Kırmızı kıyafetinin özgürlüklerin yanı sıra “bugünlerde savaşlar dolayısıyla akan kanı ve yeniden doğuşu” simgelediğini söyleyen Moral, performansın çıkış noktasını şu sözlerle anlattı: “Heideger, ‘Sanatçılar bir şimşektir, hem kendilerini aydınlatırlar, hem de etrafı, dünyayı aydınlatırlar’ diyor. ZDF bana bir röportaj önerisi yaptığında, bunun stüdyomda sıradan bir röportaj olmasını istemedim, bunu fırsat bilip bütün dünyaya bu ikinci kez yaptığım ‘Resist Gezi’ performansıyla, özgürlük mesajı göndermek istedim.”

Birgün

Paylaş.

Yorumlar kapatıldı.